понеделник, юли 15, 2024

Рекордни нива на обезлесяване на Амазонската джунгла за месец

Само през май 1180 кв. км дъждовни гори – малко повече от общата площ на Хонконг – са изсечени в Амазонската джунгла в Бразилия, съобщава ДПА.

Според данните, публикувани от Националния институт за космически изследвания (INPE), това е ръст от 41% спрямо същия месец година по-рано.

Май е и третият пореден месец, в който се наблюдават рекордни нива на обезлесяване на Амазония и за първи път, откакто се водят регистри, тази обезлесена площ надхвърля 1000 кв. км.

От „Грийнпийс“ – Бразилия, заявиха, че предварителните данни показват рисковете, на които Амазония – един от най-големите биологични резервати в света, е изложена ден след ден.

Според мозъчния тръст „Обсерваторио до Клима“ данните са особено притеснителни, тъй като през май започва сухия сезон, когато се засилва практиката на изсичане на дървета в Амазония.

Ако тази тенденция се запази и през следващите два месеца, годишният темп на обезлесяване за 2021 г., който се измерва от август до юли, може да достигне безпрецедентен връх.

Бразилия притежава голяма част от Амазонската джунгла, с размерите на Западна Европа, която се простира в девет държави. Това я превръща в ключов играч, що се отнася до борбата с климатичните промени.

Наскоро американският пратеник за климата Джон Кери призова Бразилия да помогне в борбата с климатичните промени и да положи усилия за запазване на Амазония.

Бразилският президент Жаир Болсонару обаче е привърженик на отварянето на региона за икономическа експлоатация, а органите по околната среда умишлено са отслабени.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!