събота, февруари 24, 2024

Ръководителят на ВВС на САЩ: Трябва да посрещнем Китай с бързина, фокус и ангажираност

Началникът на щаба на ВВС на САЩ генерал Чарлз Браун-младши предупреди, че ВВС и САЩ като цяло трябва да отговорят на предизвикателствата от Китай със „бързина, съсредоточеност и ангажираност„, съобщава „Дефенс пост“.

В реч пред Националния пресклуб генералът коментира как 11 септември 2001 г. причини хаос в страната.

Ако изчакаме поредното катастрофално събитие, което да предизвика промяна в нашите ВВС и съвместните сили, ще бъде твърде късно и рискуваме поражение„, коментира Браун.

Браун твърди, че „рискът от загуба“ в бъдещ въоръжен конфликт е голям, така че нарастващите предизвикателства трябва да бъдат разгледани сега.

Генералът обясни още, че ако ВВС не се променят, те рискуват да загубят „конкурентното си предимство в силно оспорвана среда“. Допълнителните рискове включват загуба на доверие сред съюзниците, загуба на качествени летци и техните семейства и загуба на „способността да защитаваме националните си интереси„.

„За да се справим с предизвикателствата, които застрашават националната ни сигурност, преходът към бъдещето на ВВС, бъдещият дизайн, трябва да започне днес„, каза Браун.

Неговите предложения включват модернизация на военновъздушните сили, тъй като Китай непрекъснато модернизира своите военни и технологии.

През последните няколко години се наблюдава нарастване на напрежението между САЩ и Китай.

Наскоро САЩ одобриха първата си продажба на оръжие на Тайван при администрацията на Байдън.

Китай разглежда предложената продажба като нарушение на негови принцип за „един Китай„, който гласи, че остров Тайван, който според Пекин е отцепила се провинция, в крайна сметка трябва да се събере отново с континента.

Наред с други политически и териториални въпроси, конфликтът за статута на Тайван поставя САЩ в трудна позиция да защитят острова съгласно Закона за отношенията с Тайван от 1979 г., ако Китай започне инвазия.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!