Рааб: Без съмнение някои страни използват ваксините като геополитически инструмент

Британският външен министър Доминик Рааб заяви в петък, че няма съмнение, че някои държави използват ваксините като дипломатически инструмент за осигуряване на влияние и че Великобритания не подкрепя така наречената „ваксинална дипломация„, съобщава „Ройтерс“.

Запитан дали е загрижен, че Китай и Русия могат да използват ваксини за влияние в някои части на света, той каза: „Няма съмнение, че има нещо такова и ние не подкрепяме дипломацията на ваксините, камо ли изнудването. Смятаме, че имаме морален дълг, но също така имаме силен интерес да ваксинираме света„, каза той, говорейки в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Корнуол, Англия.

„Бихме помислили само, че е отговорно да се популяризират ваксини, които СЗО определя като безопасни за разпространение. Но това е екипно усилие. И ние искаме страни като Китай и Русия да се обединят, за да се справят с проблемите на пандемията, но също така и с изменението на климата, както и да спазват основните принципи на международното право.“

В момента Китай има две одобрени от СЗО ваксини Covid-19, докато разработената от Русия чака одобрение. Миналата седмица Русия заяви, че очаква това одобрение през следващите няколко месеца.

Британският премиер Борис Джонсън очаква Г-7 да се съгласи да дари 1 милиард дози ваксини Covid-19 на по-бедните страни по време на срещата си на върха и да помогне за инокулацията на света до края на следващата година. САЩ обещаха да дарят 500 милиона дози.

Рааб обясни, че приносът на Великобритания също ще дойде без никакви ограничения, като най-малко 80% ще бъдат разпределени от международната инициатива за ваксини Covax. Той каза, че останалото количество ще бъде предоставено на „стратегически близки държави, в които имаме конкретни отношения, и не, ние не настояваме за условия„.

Рааб каза също, че ще говори с руския външен министър Сергей Лавров „скоро„, без да посочва конкретна дата за срещата и отказа да коментира въпроси, които ще повдигне на тази среща.

Въпреки това той критикува Русия като водещ поддръжник на кибератаки, призовавайки Г-7 да вземе единна позиция срещу всички подобни инциденти, независимо дали се провеждат от държавни или недържавни участници.

„Тези дейности противоречат на международното право, много от тях, нанасят много вреди, някои от тях се правят с цел кражба или с цел печалба, други се правят само за създаване на хаос. Трябва да сме наясно като международна общност, че кибератаките срещу болници, училища, критична национална инфраструктура – това е грешно, неоправдано.“

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!