Путин утвърди закон за обявяване на физически лица за „чужди агенти“

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, по силата на който физически лица ще бъдат обявявани за „чуждестранни агенти“ (закон за допълнителна регулация на медиите-„чужди агенти“), съобщават руските медии.

Такъв „статут“ ще придобиват руснаци и чужденци, работещи за медии, смятани от Кремъл за чужди агенти, или разпространяващи информация от такива медии и получаващи чуждестранно финансиране. Уточнява се, че под финансиране се разбират не само парични средства, но и „друго имущество“.

По-рано представители на руската интелигенция призоваха Путин да не подписва закона. 60 учени, политици, правозащитници и творци публикуваха открито писмо до президента, в което се казва, че законът е „юридически абсурден“ и „посяга на основни конституционни права“.

Законът беше критикуван и от международната правозащитна организация Amnesty International, от „Репортери без граници“ и от други неправителствени организации. В съвместно изявление те подчертаха, че той е „още една стъпка към ограничаване на свободните и независими медии“, а също и „мощен инструмент“, който може да бъде използван, за да бъде принудена опозицията да замълчи.

След като законът за физическите лица „чуждестранни агенти“ беше приет от Съвета на федерацията в края на ноември, председателят на комисията по информационна политика към руската Дума Леонид Левин обеща, документът да не бъде използван срещу блогъри и публицисти.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!