заплата путин

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който повиши своята заплата, както и тези на премиера Дмитрий Медведев и министъра на отбраната Сергей Шойгу, пише news.bg.

Смятано то 1 октомври възнаграждението им се увеличава с 4.3 процента, съобщи агенция „Новости“. Със същия указ са увеличени и заплатите на вътрешния министър, директора на спецслужбите, шефа на външното разузнаване и други чиновници.

В навечерието на рождения си ден Путин, в компанията на Шойгу, отиде за гъби и шишарки в сибирската тайга край река Енисей, с което предизвика насмешливи коментари в мрежата.

„Нашият ботоксов фюрер отиде на лов“, „Моля, не се връщай от почивката“, „Обред за защита от шамана са правили“, гласят част от коментарите, последният от които – с намек за шамана, който тръгна пеш към Москва, за да изгони Путин, но беше арестуван.

Междувременно разходката му в тайгата, която беше широко отразена от руските медии, след като Кремъл разпространи официални снимки, беше коментирана и от политолози пред Би Би Си.

„Ако си спомните 1999-2000 г., когато Путин тъкмо беше станал премиер, след това президент, той контрастираше с Елцин. Елцин беше вече стар, слаб, непопулярен, а тук (при Путин – б.р.) – обратното. Този образ трябва да се поддържа, да се дават допълнителни аргументи. За тези, които никога няма да гласуват за президента, сигурно това е смешно. За тези, които ще гласуват, е съвсем нормално.“ – смята Алексей Макаркин, вицепрезидент на руския Център за политически технологии.

„Електоратът на президента старее, расте делът на пенсионерите, които постоянно си спомнят 90-те, какво е било със здравето на Елцин и на тях постоянно им демонстрират, че Путин не е Елцин. (…) А и това поколение обича да ходи за гъби. За тях това е и демонстрация на дееспособност. Президентът е като нас, аз ходих за гъби, и той ходи, значи нека да управлява.“ – посочва политологът, като отбелязва, че посланието на акцията с тайгата е обърнато към психологическите особености на аудиторията.

„Тези, които гледат на това с ирония, няма да гласуват за президента.“ – обобщава Макаркин.

„Какъв сигнал може да бъде една гъба? Това е трафаретно поведение. Ясно е, че Путин е оплетен в необходимост, която съществува само в главата му – да ни демонстрира отминалата си младост. Това е човешка слабост, която има невротичен характер.“ – коментира Глеб Павловски, президент на Фонда за ефективна политика.

Агент на ФБР заклейми Тръмп за „руски актив“ и „полезен идиот“ на ПутинАгент на американската служба за контраразузнаване ФБР коментира поведението на президента Тръмп по …Aug 31 2019bulmedia.net

„Залага се на имиджовото позициониране, това е съвсем разбираемо и естествено. Няма икономически успехи, какво да се покаже? Залага се на мачовщина, на Бруталност, на здравословно състояние, на близост с народните развлечение като бране на гъби и горски плодове. Целевата аудитория са стари жени и жени на средна възраст, със средно образование, от малки градове.“ – обяснява политологът Константин Калачев.

„Но се боя, че този инструмент вече не работи добре. Даже полет в космоса не би променил особено нещата.“ – допълва той.

„По всичко личи, че в Кремъл са решили да „приземят“ държавния глава, като го показват да прави нещо толкова просто и разбираемо като брането на гъби. Това ще има ефект само върху провинциалните домакини. Там е работата, че претенциите на по-високата аудитория по принцип имат политически характер. (…) Хората искат президентът да подели властта, умориха се от авторитаризма. С гъби няма как да се отговори на такова очакване.“ – подчертава политологът Абас Галямов.

Путин за Грета Тунберг: Осъдително е да се използват деца за лични интересиВ коментар за емоционалното изказване на Грета Тунберг в ООН и реакциите след него руският президент…Oct 3 2019bulmedia.net

Коментари