Путин предупреди, че проблемът с разполагането на ракети със среден обсег по света става все по-актуален

Предложението на Русия за налагане на мораториум върху разполагането на ракети със среден и по-малък обсег остава в сила и става все по-актуален, заяви руският президент Владимир Путин в сряда, съобщава ТАСС.

„Русия, както знаете, обяви едностранен мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег в Азиатско-тихоокеанския регион и други региони на света и призова за сериозна дискусия по този въпрос с всички заинтересовани държави“, коментира Путин, изказвайки се на срещата на върха в Източна Азия.

Той подчертава, че „това руско предложение остава в сила и неговата актуалност дори нараства“.

Не може да не отбележи факта, че наред с необходимостта от решаване на всички остри проблеми на социалната линия и в икономиката е важно да не се отслабват съвместните усилия за поддържане на регионална стабилност и сигурност.

Според него това е още по-актуално, като се има предвид, че броят на предизвикателствата и заплахите в Азиатско-Тихоокеанския регион не само не намалява, но и расте, изострят се старите конфликтни ситуации и възникват нови.

„По-специално ние вече многократно отбелязвахме, че с прекратяването на Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег, регионът бе изправен пред възможността за появата на тези ударни оръжия в неговото огромно пространство и съответно с перспектива за нов кръг от надпреварата във въоръжаването„.

Путин подчертаwa, че Русия последователно се застъпва за формирането в Азиатско-Тихоокеанския регион на система на равна и неделима сигурност, укрепване на атмосферата на конструктивно сътрудничество на принципите на международното право, включително зачитане на суверенитета, равенство и отчитане на интересите на другия.

„Според нас това е единственият начин да спрем съществуващите и възникващи заплахи, да разрешим проблеми, които са остри не само за нашия регион, но и за световната общност като цяло, както и ефективно да си взаимодействат в интерес на устойчиво развитие и подобряване на благосъстоянието на населението“, обясни той и увери, че руската страна ще продължи да допринася за подобна съвместна работа.

На 2 февруари 2019 г. САЩ спряха изпълнението на задълженията си по Договора INF въз основа на предполагаемо нарушение на споразумението от страна на Русия, пише ТАСС.

Вашингтон за първи път обяви това през юли 2014 г. Според администрацията на САЩ Руската федерация е нарушила договора, създавайки ракетата 9M729. Москва отхвърли тези обвинения и представи редица насрещни искове, като елементите от американската система за противоракетна отбрана в Европа.

През септември 2019 г. Путин изпрати на лидерите на няколко държави, включително членки на НАТО, предложение за налагане на мораториум върху разполагането по Договора за ракетите със среден обсег в Европа и други региони, САЩ отхвърлиха тази инициатива.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!