петък, юли 19, 2024

Путин няма да ходи в Глазгоу за COP26, удар за преговорите за кримата

Русия нанесе удар върху надеждите за важно международно споразумение за климатичните промени, когато Кремъл обяви днес, че президентът Владимир Путин няма да лети за Шотландия за среща, започваща в края на този месец, информира „Ройтерс“.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков уточни, че той ще участва дистанционно, но неявяването от страна на държавния глава на четвъртия по големина в света замърсител с парникови газове е последното препятствие, като китайският президент Си Цзинпин и индийският премиер Нарендра Моди също почти сигурно няма да присъстват.

Великобритания, която е домакин на 26-та конференция на страните по климатичните промени на ООН или COP26 в Глазгоу от 31 октомври до 12 ноември, търси подкрепа от големите сили за по-радикален план за справяне с глобалното затопляне.

Кремъл по-рано обяви, че Путин няма да присъства лично на срещата на ръководителите на страните членки на Г-20 в Рим този месец заради опасения относно COVID-19 пандемията.

„Той също няма да лети за Глазгоу, за съжаление“, отбеляза Песков пред репортери, като допълни, че други руски представители щели да отидат.

„Трябва да разработим в какъв формат ще бъде възможно (за Путин) да говори чрез видеоконференция, в кой момент“, каза Песков. „Въпросите, които ще бъдат обсъдени в Глазгоу в момента, са един от приоритетите на нашата външна политика.“

Русия се затопля 2,8 пъти по-бързо от средното за света, като топенето на вечната замръзналост в Сибир, която покрива 65% от руската суша, отделя значително количество парникови газове.

Путин увери миналата седмица, че Русия ще се стреми да бъде въглеродно неутрална не по-късно от 2060 г. Той каза, че водородът, амонякът и природният газ вероятно ще играят по-голяма роля в енергийния микс през следващите години и че Русия е готова за диалог за начините за справяне с климатичните промени.

Преди съобщението на Кремъл британският премиер Борис Джонсън каза на инвеститорите вчера, че ще има добро посещение на COP26. „Изглежда, че много хора ще могат да дойдат лично“, каза той.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!