Путин – мнимият великан на ваксината „Спутник V“

Kогато Кремъл представи своята ваксина „Спутник-V“ – това изглеждаше като спасяване на света. Сега, когато борбата срещу пандемията набира скорост, става ясно, че Русия изостава в производството на ваксини. И клиентите започват да се изнервят. пише германският в. „Ди Велт“.

Ваксината „Спутник – V“ трябваше да шокира света, подобно на първия изкуствен спътник на бившия СССР, който през 1957 г. накара Запада да постави под съмнение своето технологично и военно превъзходство. (…) Посланието към света беше: руснаците отново бяха първите.

Въпреки това, няколко месеца по-късно историята на успеха на Москва се провали – казва журналистът Павел Локшин. – Въпреки че Кремъл говори за 1,2 милиарда дози, поръчани от страни като Египет, Бразилия, Непал и Венецуела, докато ваксината не бъде регистрирана там и доставена, тя ще стане не повече от опция на борсата. Да бъдеш първият не е достатъчно. Трябва да можеш да постигнеш резултати.

И фармацевтичната индустрия изпитва трудности с това, посочва „Ди Велт“.

Наскоро руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров заяви в интервю за държавната телевизия „Русия-24“, че 2 милиона дози от ваксината вече са произведени и по този начин леко надхвърлят плана.

Това ще бъде достатъчно за износ. Можем обаче да говорим само за максимум 500 хиляди дози, защото 1,5 милиона дози са запазени за руската кампания за ваксинация.

На фона на представянето на американския фармацевтичен гигант Pfizer, който в момента е доставил около 50 милиона дози от ваксината, разработена съвместно с Biontech, руските данни изглеждат несериозни.

Но Русия вече може да цитира поне успех при износа. Малко преди Коледа Аржентина беше първата страна извън ОНД, която сертифицира „Спутник-V“ и започна ваксинацията. Това не мина и без скандал. 61-годишният президент Алберто Фернандес, противно на неговото твърдение, той не стана първият ваксиниран, след като 68-годишният Путин отказа ваксината, като се позова на възрастта си. В същото време Аржентина регистрира ваксината с ускорения метод – включително за възрастни хора.

В същото време руската ваксина среща трудности при стъпването на перспективните пазари на Китай, Индия и Бразилия.

Кирил Дмитриев, ръководител на Руския фонд за директни инвестиции, финансирал разработването на ваксината, смята, че се води информационна война срещу руската ваксина в чужбина.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!