вторник, април 16, 2024

Путин: Действията на САЩ вредят на долара като световна резервна валута

Използването на долара от САЩ като конкурентен и политически инструмент е в ущърб на самия него като международна резервна валута, обяви в петък руският президент Владимир Путин на пленарна сесия на Международния икономически форум в Санкт Петербург, цитиран от ТАСС.

Стабилността, предвидимостта и надеждността са важни, валутата не е важна. Ако емитентът – в случая САЩ – не оценява националната си валута като международна резервна валута и явно не я оценяват много, тъй като тя се използва като инструмент за конкурентна и политическа борба, това уврежда долара като световна резервна валута“, обяснява той.

Путин добави, че според оценките на Световната банка и други международни институции се наблюдава намаляване на златните и валутните резерви на много страни по света, „включително съюзниците на САЩ„, а сетълментите в долари също намаляват.

Множество резервни валути ще гарантират сигурността и стабилността на световната икономика, каза Путин. „Самата логика на развитието на световната икономическа система, световната парична система предполага, че са необходимо множество резервни валути, за да се гарантира сигурността и стабилността на световната икономика и финансова система. Обмисляме внимателно това„.

Оттеглянето на петролната индустрия от сетълменти в долари ще засегне позицията на тази валута като световна резервна валута, каза руският президент. „Ако петролната индустрия откаже от долари, това ще бъде много сериозен удар по долара като световна резервна валута, много сериозен“.

Плащанията за петрол са обвързани с долара, тъй като петролът е борсова стока. Русия може да обмисли сетълменти в не доларови валути за нефт и газ.

Коментирайки отношенията със САЩ, Путин заяви, че руските петролни компании могат да спрат да използват долара, което „сериозен удар“ върху американската национална валута, но не искат да го правят.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!