Протестите в Париж

След здрачаване сблъсъците между демонстрантите и органите на реда във френската столица са се ожесточили. По време на протестите в Париж демонстрантите са подпалили сграда близо до Триумфалната арка, съобщи очевидец, цитиран от Ройтерс. Автомат е бил откраднат от полицейски автомобил, съобщиха полицейски източници.

Най-малко 65 души, включително 11 полицаи, са ранени при бурните протести в Париж днес. Арестувани са над 140 души, съобщи френската полиция, цитирана от Асошиейтед прес. Най-малко 19 метростанции в центъра на Париж бяха затворени. Френският премиер Едуард Филип заяви, че демонстрантите са между 5000 и 5500.

„Тази висока цифра показва степента на насилие срещу правоохранителните органи“, обясни той.

По думите му общо 36 000 души участват в протестите във Франция.

Около 6 хил. полицаи бяха разположени в района на Шанз Елизе, част от булеварда е отцепен, организирани са пропускателни пунктове в опит да се спрат протестиращите. Още в петък в района бяха поставени метални прегради, а търговци закриваха витрините на ресторанти и магазини с шперплат, след като миналата събота демонстранти къртиха павета и оставиха „Шанз Елизе“ като след погром.

В продължение на повече от от две седмици „жълтите жилетки“ блокираха пътища из цяла Франция, протестирайки срещу повишаването на акциза на горивата.

Видео:

Коментари

loading...