Г20 протест

Хиляди протестиращи в Буенос Айрес изказват своето несъгласие с икономическите политики на Групата на двадесетте (Г20), докато лидерите на най-силните икономически държави откриха годишната среща на форума в столицата на Аржентина, съобщава агенция Reuters.

Протестиращите обаче не можеха да се доближат до лидерите на Съединените щати, Русия, Китай и други световни сили, събрани на форума, чиято програма се очаква да бъде фокусирана около търговската война между САЩ и Китай. Полицията, бреговата охрана и граничните патрули са разположени на площ от 12 квадратни километра  около конвенционалния център Кос Салгуеро край река Ла Плата, където се провежда срещата на високо равнище. Трафикът на товари по реката бе спрян за събитието.

След като Доналд Тръмп отмени планирана среща с Владимир Путин, двамата се разминаха вчера в кулоарите на Г-20, без да се поздравят. Затова пък ръкостискането между Путин и подложения на натиск по случая „Хашоги“ саудитски престолонаследник Мохамед бин Салман привлече вниманието. Салман бе призован от Франция и Великобритания да се издирят и накажат виновните в убийството.

Буенос Айрес до голяма степен е блокиран за похода, организиран от коалиция на профсъюзи и групи за защита на човешките права.

„Ние сме против политиката на Г-20, която разкъсва света. В Аржентина и в останалата част на света липсва образование, храна и работа поради политиката, която те обсъждат там“, каза протестиращата Патриша Силвино, 54-годишна работничка във фабрика.

Всъщност срещата на върха идва в трудно икономическо време за Аржентина. През тази година инфлацията е около 40%, докато икономиката се свива.

„Долу капитализма и долу Г-20!“, извиква Бенджамин Грило, 59-годишен учител по математика в гимназия, протестирайки срещу съкращения в бюджета за образователната система на страната.

Форумът продължава и днес.

С интерес е очаквана планираната в събота вечеря между Тръмп и китайския президент Си Дзинпин. Срещата може да установи дали двете държави ще прекратят търговската война или САЩ ще увеличат митата от 1 януари 2019 г.

„Мисля, че сме много близо да направим нещо с Китай“, обяви Тръмп.

Г20

Г20

Коментари

loading...