Прострелян сърбин и шестима ранени полицаи при сблъсъци в Косово

Един сърбин е бил прострелян, а шестима полицаи са били ранени, след като полицията използва сълзотворен газ, за ​​да разпръсне тълпа, която е станала враждебна след спецакции срещу заподозрени контрабандисти в нестабилна зона на Косово, населена от сръбското малцинство, предаде „Ройтерс“.

Косовската полиция уточни, че униформените са срещнали съпротива в Митровица, докато са провеждали операция по изземване на контрабандни стоки в няколко града.

В изявление се посочва, че полицията е реагирала, след като протестиращите в Митровица са използвали ръчни и шокови гранати срещу полицаите. Допълва се, че шестима полицаи са ранени.

Сръбската държавна телевизия показа хора, бягащи от сълзотворен газ и едно запалено превозно средство. Противопожарни автомобили са били паркирани наблизо. Според нея няколко души са ранени.

Подобни сблъсъци бяха съобщени и в близкия град Звечан.

Информационният портал Kosovo Online цитира Златан Елек, ръководител на болница в Митровица, който уточнява, че един човек е сериозно ранен.

„Нараняването на лопатката и ребрата е причинено от огнестрелно оръжие… Той е в интензивно отделение и е в тежко състояние„, отбеляза Елек.

Сръбският президент Александър Вучич напусна Белград, за да отиде в централния сръбски град Рашка и да се срещне с представители на косовските сърби по-късно днес, съобщиха от канцеларията му.

Сръбският премиер Ана Бърнабич призова НАТО, който има 3 000 миротворци в Косово, да се намеси и да спре насилието.

Премиерът на Косово Албин Курти настоя: „Престъпността и престъпните групи няма да бъдат толерирани и с тях ще се води борба. Ние ще се борим и ще спрем контрабандата.“

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но около 50 000 сърби, които остават в северната част на страната, отказват да признаят властите в Прищина и виждат Белград като своя столица.

Белград и Прищина се разбраха на подкрепян от ЕС диалог за разрешаване на неуредени въпроси през 2013 г., но беше постигнат малък напредък.

Преди около две седмици Косово се съгласи да изтегли полицейските подразделения от северната си граница със Сърбия, за да прекрати нарастващия пограничен спор във връзка с регистрационните номера на превозни средства, който за кратко прерасна в насилие и накара НАТО да засили патрулите си.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!