Прощалните думи на Меркел към ЕС: Налице са много притеснения

Канцлерът на Германия Ангела Меркел обяви, че Европейският съюз се сблъсква с „цял набор от нерешени проблеми“ на вероятно последната си среща на ръководителите на страните членки, задавайки мрачен тон, който контрастираше с празнично изпращане от лидерите на Общността, отбелязва „Блумбърг“.

„Напускам Европейския съюз в ролята си на канцлер в ситуация, в която са налице много притеснения„, подчерта Меркел пред репортери в Брюксел след двудневната среща.

Отиващият си германски канцлер посочи борбата с Полша във връзка с нейното зачитане на върховенството на правото, неуспеха на лидерите на ЕС да постигнат цялостен подход към миграцията и конкурентоспособността на ЕС с Китай като въпроси, които ще направят ЕС „уязвим“ отвън.

Меркел, най-дълго управлявалият лидер в страните членки на ЕС, регистрира своята 107-ма среща на Европейския съвет след встъпването си в длъжност през ноември 2005 г. С германския социалдемократ Олаф Шолц, който се опитва да приключи преговорите за управляваща коалиция в Германия и да наследи Меркел до началото на декември, двудневното посещение на Меркел в белгийската столица вероятно е последното ѝ, в което ръководи официален бизнес.

Обикновено сдържана от подобно публично признание, Меркел беше нетърпелива да премине към актуални въпроси – широкообхватна дискусия за миграцията и защитата на външната граница на ЕС с Беларус.

Меркел се почувства неудобно от всички похвали, които получи, тя предпочита да говори за съдържанието, а не за себе си„, отбеляза холандският премиер Марк Рюте след срещата.

Меркел пренебрегна последния въпрос за отношението ѝ към подарък от съвета – копие на яйцевидната сграда, където се събира Европейският съвет, което мнозина забелязаха, наподобява нейната запазена марка с ромбов жест с ръце. Вместо това тя се изправи и си тръгна.

„Това беше последният въпрос“, посочи нейният говорител Щефен Зайберт.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!