Продължава натиска над Турция да се откаже от С-400

Шефът на Пентагона Лойд Остин в четвъртък в телефонен разговор с турския министър на националната отбрана Хулуси Акар призова Анкара да изостави руските зенитно-ракетни системи С-400. Това се казва в писмено изявление след разговорите, което американският министър публикува в Twitter.

„Остин и Акар обсъдиха нестабилната ситуация в източния и южния фланг на НАТО, включително предизвикателствата, поставени от Русия“, се казва в документа.

„Министър Остин отбеляза важността на работата за укрепване на американо-турското сътрудничество между военните структури и призова Турция да не оставя на разположение руската система за противовъздушна отбрана С-400“, се казва в нея. Остин „подчерта ангажимента на двустранните отношения между САЩ и Турция в областта на отбраната и колективната сигурност чрез НАТО“.

Ръководителят на американския военен отдел благодари на Турция за ролята й в провеждането на операции в Афганистан и подкрепата за мирния процес в тази централноазиатска република. Министрите на отбраната обсъдиха и „усилията за намаляване на напрежението в Източното Средиземноморие“.

Страните обърнаха внимание и на „разработване на общо разбиране за перспективите за регионална и глобална сигурност“ и „решаване на въпроси въз основа на дух на стратегическо партньорство“, се казва в изявлението на турското министерство на отбраната.

Русия и Турция подписаха договор за Москва за доставка на Анкара със зенитно-ракетни системи С-400 през 2017 г. Турция беше първата държава от НАТО, която придоби тези системи от Русия.

Решението на Анкара предизвика рязко негативна реакция от страна на САЩ и Алианса като цяло. САЩ не спират да се опитват да накарат Турция да изостави руските системи за ПВО. Поради факта, че Турция не се поддава на натиск и не се отървава от С-400, Вашингтон изключи Анкара от американската програма за производство на изтребители-бомбардировачи F-35 от пето поколение.

Освен това САЩ дълго време заплашват Турция с въвеждането на редица едностранни санкции за закупуване на С-400, но не бързат да предприемат тези стъпки, защото се опасяват от по-нататъшно влошаване на отношенията с ключов съюзник на НАТО и Анкара предупреди, че няма да остави без отговор прилагането на подобни ограничения.

През декември 2020 г. предишната администрация на САЩ наложи санкции на Турция за закупуването на С-400.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!