С-400 в Турция

Трети пореден ден руски самолети доставят части от системата С-400 в Турция, съобщава турското министерство на отбраната, цитирано от АП. Два (5-ти и 6-ти) руски товарни самолети кацнаха в база близо до столицата Анкара. Министерството очаква още два самолета в рамките на часове.

Доставките на отбранителната система на Русия доведе до разрив между Турция и САЩ. Съединените щати многократно предупредиха, че ще наложат икономически санкции и ще изгонят Турция от програмата за F-35, ако Анкара не се откаже от покупката на С-400.

Турция има апетит и за С-400 и за Ф-35Турция ще продължи да чака доставката на изтребители Ф-35 от САЩ независимо напрежението между двете…Jun 30 2019bulmedia.net

Турция, страна от НАТО, отказва да се подчини на натиска на САЩ, заявявайки, че нейното отбранителни покупки са въпрос на национален суверенитет.

В събота, Русия достави първите елементи от комплекса. В петък вечерта военният министър на Турция проведе телефонен разговор с американския си колега, за да го увери, че Анкара не променя стратегическата си ориентация с покупката на С-400.

Турция: С-400 не променя стратегическата ни ориентацияТурският министър на отбраната Хулуси Акар е говорил по телеофна с американския си колега късно в пе…Jul 13 2019bulmedia.net

Коментари