събота, юли 13, 2024

Президентът на Киргизстан готов с оставката, но след възстановяване на реда в страната

Президентът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков заяви в изявление в четвъртък, че е готов да се оттегли веднага, щом бъдат назначени легитимни лидери и бъде възстановен редът в страната, предаде ТАСС.

Това гласи изявлението, публикувано на уебсайта на президента.

Той заяви, че политическото напрежение в Киргизстан е достигнало критичната точка, като обяви поредица от мерки за преодоляване на кризата.

„Резултатите от изборите за парламента вече са анулирани и трябва да бъдат насрочени нови парламентарни избори. Решение по въпроса трябва да се вземе от Централната избирателна комисия. Тези мерки биха облекчили настоящото политическо напрежение“, се казва в изявлението.

„В същото време трябва да уволним премиера и членовете на неговия кабинет, които са работили преди кризата, като по този начин създаваме основания за нови назначения. За да узаконим назначаването на новия премиер и членовете на кабинета, парламент решение и президентски указ са необходими. Готов съм да подпиша съответните документи и чакам решение на парламента“, каза президентът.

Припомняме, че по-рано от офиса на държавния глава заявиха, че няма решение за оставката му.

Премиерът на Киргизстан Кубатбек Боронов и председателят на парламента Дастанбек Джумабеков вече подадоха оставка.

Припомняме, че това се случва на фона на продължаващите протести в страната, довели до решението на властите да анулират резултатите последните проведени избори.

Протестиращи щурмуваха правителствени сгради във вторник и различни групи заявиха, че те поемат контрол. Парламентът не успя да събере кворум в рамките на една нощ, за да се договори кой да поеме поста от свалени министри, заявиха депутатите по-рано в четвъртък, удължавайки вакуума във властта.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!