Бразилският президент Жаир Болсонаро е дал положителна проба след тест за коронавируса, малко след като стана ясно, че проявява симптоми, свързани с болестта, съобщава CNBC. 

Още по темата

Болсонаро обяви диагнозата си пред журналисти, като заяви, че първоначално се е почувствал зле в неделя (5 юли).

Според местните източници президентът също така е потвърдил, че приема хидроксихлорохин, лекарство против малария, рекламирано от държавния глава на САЩ Доналд Тръмп като възможно превантивно средство за лечение на болестта, както и азитромицин. Нито едно от лекарствата не е доказано като ефективно профилактично средство срещу COVID-19.

65-годишният лидер на Бразилия омаловажаваше заплахата от вируса през последните месеци, описвайки го като „обикновен грип“. Той също така предположи, че миналото му като спортист го е имунизирало към най-лошите симптоми на болестта.

Бразилия се сблъсква с едно от най-тежките огнища на коронавирус в света с потвърдени над 1,6 милиона случаи на инфекция в страната, както и над 65 хил. души, загинали вследствие от болестта.

Най-голямата страна в Южна Америка е на второ място в света по брой заразени след САЩ.

Правителството потвърди пред NBC News в понеделник, че Болсонаро се е почувствал неразположен и има треска от 38 градуса по Целзий.

Източник: Investor.BG

Коментари