Премиерът на Ирак Адел Абдул Махди подава оставка

Премиерът на Ирак Адел Абдул Махди обяви, че ще подаде оставката си в парламента, след като правителството е изправено пред кръвопролитни протести срещу политическия елит, продължаващи от близо два месеца, съобщават световните осведомителни агенции.

Обявлението, излъчено по държавната телевизия, беше направено, след като върховният шиитски духовник на Ирак великия аятолах Али ал Систани изтъкна в днешната си проповед, че парламентът, който издигна Абдул Махди на власт, трябва да „преразгледа вариантите си„.

„В отговор на този призив, и за да го облекча възможно най-бързо, ще представя пред парламента искане (за приемане) на моята оставка от ръководството на настоящото правителство“, се казва в изявлението, подписано от Абдул Махди.

88-годишният духовен водач на иракските шиити предупреди в своята проповед за гражданска война след вчерашния кръвопролитен ден на насилие, в който иракските сили за сигурност застреляха 45 души в столицата Багдад и южните провинции.

Последните смъртни случаи доведоха броя на убитите от 1 октомври насам до повече от 400 души, докато още хиляди бяха ранени.

Ал Систани, който извън времена на криза поддържа дистанция от политиката и е смятан за привърженик на независим Ирак, многократно призовава протестиращите да останат мирни, а силите за сигурност да се въздържат от насилие. Негови минали призиви към правителството да отговори на исканията на протестиращите бяха посрещнати с обещания и с почти нищо друго.

Протестите на обикновените хора срещу цялата политическа класа и ширещата се корупция представляват най-голямото предизвикателство за шиитската управляваща класа след инвазията на САЩ, която свали от власт Саддам Хюсеин през 2003 г.

Протестиращите са предимно безработни и обезправени шиитски младежи, които се стремят към напускането на онези, които твърдят, че ги представляват.

Влиянието на Иран в страната също беше обект на гнева на протестиращите, които атакуваха символи на духовното ръководство на Иран и иранското консулство в Кербала и Наджаф.

Призивът на Ал Систани за ново правителство – трудно за игнориране послание от шиитските партии и милиции – изглежда нанася удар върху Иран, който се стреми да маневрира политически, за да задържи правителството в Багдад на власт и подкрепи репресиите на силите за сигурност срещу протестиращите.

След проповедта Каис ал Хазали, който е ръководител на подкрепяна от Иран милиция, написа в „Туитър“: „Аз съм на ваше подчинение като ваш последовател и съм готов да ви подкрепя.“

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!