Себастиан Курц

Премиерът на Австрия Себастиан Курц обмисля провеждането на предсрочни избори в Австрия, съобщават австрийски медии, цитирани от news.bg. Курц иска да получи отново одобрението на избирателите, след като управляващата коалиция беше разтърсена от корупционен скандал.

Скандалът доведе до оставката на Хайнц-Кристиан Щрахе. Той е лидер на Австрийската партия на свободата, която е коалиционен партньор на Себастиан Курц.

Предложих на президента в Австрия да бъдат проведени предсрочни избори възможно най-скоро, каза на пресконференция във Виена Курц.

По-рано се появиха спекулации, че в средата на юли или през септември австрийците ще избират нов парламент, съобщават австрийски медии.

От своя страна опозиционната Социал-демократическата партия на Австрия отхвърли възможността за голяма коалиция с Австрийската народна партия на Курц.

Президентът на Австрия Александър ван дер Белен ще направи изявление за политическата криза, след като разговаря с премиера Себастиан Курц.

Хиляди австрийци протестираха във Виена с искания за оставката на правителството. Виждаха се и лозунги срещу Хайнц-Кристиан Щрахе.

Публикуването на скандалното видео от двете германски медии – „Шпигел“ и „Зюддойче цайтунг“ хвърли австрийското правителство в дълбока криза.

Мнозина политолози поставиха под въпрос дали консервативният канцлер Себастиан Курц все още може да управлява коалиция с крайнодясната Партия на свободата. Свикването на предсрочни избори е ясният отговор на спекулациите.

Меркел: Да отхвърлим национализма в предстоящите избори за ЕС„Европа е мирен проект“, заяви германският канцлер Ангела Меркел в Хърватия. Меркел призова европейц…May 19 2019bulmedia.net

Коментари