евровота

С наближаването на евровота повече от половината европейци смятат, че ЕС вероятно ще се срине в рамките на едно поколение, въпреки подкрепата за блока, която достига височина, каквато не е отчитана повече от четвърт век.

Във Франция, Германия, Италия, Холандия, Австрия, Словакия, Румъния, Гърция, Чешката република и Полша мнозинството от анкетираните смятат, че дезинтеграцията на ЕС е „реалистична възможност“ през следващите 10 до 20 години.

Данните са особено ярко изразени във Франция, където партията на президента Емануел Макрон La République En Marche изостава от Националната партия Rassemblement National (RN) на Marine Le Pen в предварителните проучвания за евровота избори следващата седмица.

Според проучването, поръчано от Европейския съвет за външни отношения (ECFR), 58% от хората във Франция смятат, че е много вероятно или е вероятно ЕС да се разпадне в рамките на 20 години. Това ги поставя на второ място след Словакия (66%) по скептицизъм.

От 14-те страни, анкетирани от YouGov и съставляващи повече от 70% от местата в Европейския парламент, само в Швеция (44%), Дания (41%) и Испания (40%) делът, предвиждащ рухване на европейската идея, е под 50 процента.

Близо седем десетилетия след създаването на Европейската общност за въглища и стомана, обединяващи Франция, Германия, Италия, Белгия, Нидерландия и Люксембург в пакт, предназначен да предотврати по-нататъшна война, трима от 10 души казват, че конфликт между страните в ЕС е реалистична възможност. Едва една трета от гласоподавателите във Франция и Полша твърдят, че е възможна дори война.

Биоикономиката – възможност за ЕвропаНад 18 милиона души в целия ЕС са били заети в т.н. биоикономика през 2015 г. – главно в секторите н…May 2 2019bulmedia.net

Това чувство е особено силно сред хората, които планират да се въздържат или да гласуват за крайни партии следващата седмица. Почти половината (46%) от привържениците на РН и 41% от привържениците на „Алтернатива за Германия“ в Германия поддържат това мнение.

Европейците също са загрижени за колебливите темпове на икономическо и социално благоденствие. Проучването установи, че само една трета от германците и една четвърт от италианците и французите обикновено разполагат с пари, останали до края на месеца, за разходи от лукс, а не по необходимост.

Резултатите отразяват широкоразпространените опасения за евровота следващата седмица, до голяма степен предизвикани от предупрежденията на европейските лидери и появата на популистки правителства в няколко държави-членки.

Европейският енергиен съюз търси своя идентичност извън сянката на РусияДвата най-високопоставени органа на ЕС в областта на енергетиката и климата смело обявиха тази седми…Apr 15 2019bulmedia.net

Макрон се превърна в лидер на анти-популистки сили в опозиция на Матео Салвини, крайно десен вицепремиер на Италия, а председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди избирателите да не използват евровота като протестен глас.

Но се очаква екстремистките партии като RN и AfD да се справят добре, а Европейският парламент, който ще се събере през юли, се очаква да бъде по-разделен, което увеличава риска от политическа парализа, тъй като старата проевропейска парламентарна коалиция отпада.

Въпреки обединяващото въздействие на Брекзит сред ЕС-27, между страните от Изтока и Запада също се появи разделение. Правителствата на Румъния, Полша и Унгария са в интерес на Европейската комисия за неспазване на върховенството на закона.

В Европа три четвърти от гласоподавателите смятат, че политиката е нарушена или на национално, или на равнище ЕС, или и на двете. Във Франция само 15% смятат, че политическата система работи добре. Последните статистически данни на Евробарометър показват, че две трети от европейците имат положителни чувства към ЕС – най-високият регистриран процент от 1983 г. Директорът на Европейския съвет за външни отношения Марк Леонард, каза, че тежестта на проевропейските партии е да събудят „тихото мнозинство“.

Той казва още:

„Има седем дни за разрешаване на парадокса в сърцето на европейския проект. Подкрепата за членство в ЕС е на най-високо ниво от 1983 г. насам, но все пак мнозинството от гласоподавателите се опасяват, че ЕС може да се срине. Предизвикателството за про-европейците е да използват този страх от загуба, за да мобилизират своето мълчаливо мнозинство и да гарантират, че не само анти-системните партии ще получат думата на 26 май“.

„Проевропейските партии трябва да предложат на гласоподавателите смели идеи за промяна, които емоционално резонират и да накарат мълчаливото мнозинство да почувства, че си струва да се гласува в края на май. Все още не е твърде късно. При нерешен европейски електорат има още до 97 милиона гласоподаватели, които все още могат да бъдат убедени да гласуват за различни партии“.

Проучването установи, че почти 92% от гласоподавателите за евровота смятат, че ще загубят, ако ЕС все пак се срине. Страховете за способността да търгуват, пътуват и работят в други страни от ЕС са на първо място в списъка на причините. Гражданите се опасяват, че ще загубят единство по отношение на сигурността и отбраната и ще бъдат оценени като част от един блок, който не може да се противопостави на САЩ и Китай, на фона на нарастващата икономическа несигурност и изненадващия характер на трансатлантическите отношения.

Джорд Сорос: Европейският съюз ще се разпадне като СССРМилиардерът алармира за опастността антиевропейските популисти да “парализират” общността след евров…Feb 13 2019bulmedia.net

Коментари