събота, февруари 24, 2024

Православната църква в Румъния под натиск след смъртен случай при кръщене

Православната църква в Румъния е под засилен натиск да промени ритуалите при кръщене след един смъртен случай. Бебе почина след церемония по потапяне на пеленачето в свещена вода три пъти, информира АФП.

Шестседмичното бебе е получило сърдечен арест и е откарано в болница в понеделник, но няколко часа по-късно починало. Аутопсията е установила течност в белите дробове. Прокуратурата започна разследване за непредумишлено убийство срещу свещеника в североизточния град Сучава.

Онлайн петиция призовава за промени в ритуала. Към четвъртък вечерта са събрани повече от 56 000 подписа. В петицията пише, че смъртта на новородено заради тази практика е голяма трагедия, този риск трябва да се избягва.

Интернет потребител заклейми „бруталния“ ритуал, а друг критикува „ината на тези, които мислят, че това е волята на Бог“.

Местни медии съобщават за още няколко подобни инцидента през последните години. Говорител на Църквата заяви, че свещениците могат да поливат с малко вода челото на бебето вместо пълно потапяне. Но архиепископ Теодосий, лидер на традиционното крило на Църквата, каза, че ритуалът няма да бъде променен.

Повече от 80% от румънците са православни и Църквата е една от институциите с най-много доверие.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!