Португалският парламент отхвърли Бюджет 2022

Неуспехът на португалския парламент да приеме бюджет за 2022 г. в сряда постави под съмнение бъдещето на правителството на социалистическия премиер Антониу Коща.

Предложението получи 117 гласа „за“, 108 „против“ и петима въздържали се, според Publico.

Президентът Марсело Ребело де Соуса заяви, че ще свика нови избори, ако бюджетът не бъде приет бързо. В момента следващите избори са най-рано през 2023 г.

Коща ръководи правителство на малцинството, като неговите умерени социалисти имат 108 от 230 места в парламента. Той разчита на подкрепата на по-малките леви партии, които не са част от правителството, за да приеме законодателството.

Но марксисткият ляв блок и Комунистическата партия гласуваха против бюджета, както и консервативната Социалдемократическа партия.

Левите партии искаха по-големи разходи за мерки за борба с бедността и за здравната система, както и за подобряване на трудовото законодателство.

Въпреки че съюзниците на Коща го напуснаха, той все пак можеше да приеме бюджета с подкрепата на всичките 108 членове на партията му плюс осем въздържали се.

В отговор на критиките от левицата, социалистите на Коща подчертаха, че са достигнали границата на финансово осъществимото. Партията заяви, че не иска предсрочни избори, но и не се страхува от такива.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!