вторник, април 16, 2024

Полша задържа руски шпионин

Полската агенция за вътрешна сигурност задържа Януш Н. по обвинение в шпионаж за Русия (фамилията му не е посочена в съответствие с местните закони). Това съобщи в четвъртък Държавната прокуратура на републиката, цитирана от ТАСС. 

„По време на разследването прокурорът установи, че заподозреният е действал в полза на Руската федерация, засилвайки дейността си, след като съучастникът му преди това е задържан по подозрение в шпионаж. Януш Н. по указания на руските разузнавачи се опита да установи контакт с Полски и чуждестранни политици, включително тези, които работят в Европейския парламент„, пише в съобщение, публикувано на уебсайта на ведомството.

Заподозреният е осъществявал дейността си в Полша, Европейския съюз и други страни, което е част от руските проекти за пропаганда и дезинформация, предприети за отслабване на позицията на Република Полша в ЕС и на международната арена“, заявява прокуратурата.

Заподозреният е арестуван на 31 май. По време на обиска в апартамента му са намерени над 300 хиляди злоти (около 84 хиляди долара) и голям брой носители на информация.

Съдът постанови да приложи превантивна мярка към заподозрения под формата на временен арест за срок от три месеца. След процеса го грозят до 10 години затвор.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!