Полша прави незаконно цензурирането на профили в социалните мрежи

Полша планира да направи незаконно цензурирането на профили в социалните мрежи.

Представители на полското правителство разкритикуваха деактивирането на профилите на президента на САЩ Доналд Тръмп в социалните мрежи и обявиха, че подготвят закон в Полша, който ще забранява на технологичните компании да предприемат подобни действия в централноевропейската страна, пише „Гардиън“.

„Алгоритмите или собствениците на корпоративни гиганти не трябва да решават кои възгледи са правилни и кои са грешни„, пише премиерът Матеуш Моравецки във „Фейсбук“. „Не може да се даде съгласие за цензура„, подчерта той.

Министър-председателят индиректно сравни решенията на социалните мрежи за премахване на профили с преживяното от Полша по време на комунистическа ера.

„Цензурирането на свободната реч, което се владее от тоталитарните и авторитарните режими, сега се връща във формата на нов търговски механизъм за борба с тези, които мислят различно„, пише той.

Управляващата полска партия „Право и справедливост“, която идеологически е свързана с Тръмп по много въпроси, е обвинявана в опит да ограничи свободата на словото през последните години.

Себастиан Калета, държавният секретар на Министерството на правосъдието на Полша, коментира, че решението на „Фейсбук“ да премахне профила на Тръмп е лицемерно, политическо мотивирано и „граничи с цензура“.

Той отбеляза, че министерството подготвя проектозакон, който ще направи незаконно компаниите да премахват съобщения, които не нарушават полското законодателство.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!