понеделник, юли 22, 2024

Полша бясна заради свалени в Русия паметни плочи за Катинското клане

Вицепремиер на Полша изрази недоволството на страната си, след като две плочи в памет на жертвите на масовото убийство в Катин бяха свалени от фасадата на бившата щабквартира на съветската тайна полиция НКВД в западен руски град, съобщава The Moscow Times.

Вицепремиерът обеща Полша да протестира решително срещу деянието. 

Вчера руски активисти премахнаха двете плочи, които отбелязват сталинските екзекуции на хиляди полски военнопленници преди 80 години, следвайки заповеди на местните власти, които твърдят, че нямало доказателства за престъпленията.

Прокуроратурата в град Твер нареди през октомври 2019 г. плочите да бъдат премахнати от сградата на бившата съветска тайна полиция, като посочиха, че техните надписи „не се основават на документирани факти“.

Съветският съюз през 1990 г. пое отговорността за убийствата от 1940 г. на близо 22 000 полски офицери, включително 6 000 в мазето на НКВД в Твер, който се намира на северозапад от Москва, което остана в историята като Катинското клане.

„Това е историческо събитие“, заяви пред местна теливизия Максим Кормушкин, активист на прокремълското Националноосвободително движение, който е помогнал за свалянето на плочите.

„Здравият разум най-накрая надделя днес“, допълни Кормушкин пред Медицинския държавен университет в Твер, където се е намирал бившия щаб на НКВД за региона.

Активистът обеща да се „грижи добре“ за плочите (едната е посветена на паметта на измъчваните в затвора на НКВД в периода между 1930 и 1950 г., а другата издава „предупреждение към света“ с посвещение на загиналите полски военнопленици в близкото село Катин), ​​докато собствениците им или други не предяват претенции към тях.

Полският институт за национална памет, който е правителствена агенция, натоварена с разследването на престъпления срещу Полша, обвини Русия в „нова вълна на лицемерие за клането в Катин“.

„Подобни практики означават, че днешната руска държава следва по стъпките на пропагандната манипулация и престъпленията на съветския сталинистки тоталитаризъм“, заяви Полша в изявление в петък.

Александър Гурянов, полският координатор на програмата в Мемориалния център по правата на човека в Русия, който постави плаките в началото на 90-те, заяви, че премахването им няма „правно основание“.

Държавната дума, долната камара на парламента на Русия, обвини пряко съветския лидер Йозеф Сталин за клането за първи път през 2010 г.

При президента Владимир Путин Русия беше обвинена в омаловажаване на престъпленията на Сталин, докато популяризира наследството му.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!