Полярната вихрушка

Полярната вихрушка и нейният арктически студ в Средния Запад на САЩ е взел най-малко 12 жертви, съобщава агенция „Ройтерс“. Tемператури, поставящи рекордно ниски нива бяха регистрирани в Средния Запад и някои източни щати. Невероятният студ накара гражданите на страната да не излизат от къщите си. На места органите за обществен ред и безопасност да обявят извънредно положение. Полярната вихрушка е като ураган над Северния полюс със скорост на ветровете от около 180 км/ч.

Действието се развива на около 15 до 20 км нагоре в Стратосферата, където тези силни ветрове се движат в перфектна кръгла форма. Понякога обаче те отслабват и тогава огромни количества ледено-студен въздух се стичат надолу към южните щати и правят времето необичайно студено. Температури от -20 до -25 градуса по Целзий с ледено студения вятър се усещат като -40 градуса. Полярната вихрушка дори доведе до спиране на пощенските услуги от Дакотите до Охайо, което се случва изключително рядко.

От Полицията алармират, че има голям риск от инциденти по заледените магистрали. В щата Мичиган всички държавни учреждения ще останат затворени в четвъртък. Училищата са обявили ваканция за сряда и четвъртък.

Към момента има информация за най-малко 12 смъртни случая вследствие на екстремното метеорологично време от събота в Мичиган, Айова, Индиана, Илинойс, Уисконсин и Минесота. Щатската полиция в Илинойс е спасила 21 души, които са бедствали в автобус, който е закъсал. Други медии съобщават, че на места температурата падна повече от минус 30 – минус 40 градуса, но се усеща като -50 градуса.

Чикаго беше едно от най-студените места на Земята. Близо 2000 полета бяха отменени на летищата в града. Улиците в Чикаго са празни. Отменени са и някои железопътни услуги за и от Чикаго. В Минесота бяха отчетени -48 градуса по Целзий. Дори на Северния полюс е по-топло – минус 31 градуса по Целзий. На Марс също е по-топло.

Според експерти арктическият студ в Средния Запад е в резултат на полярна вихрушка, след като горещ въздух от Мароко внезапно затопли Северния полюс, разделяйки вихрушката на части, които са започнали да се „скитат“ на юг.

 

Коментари

loading...