протестиращи в париж

Френската полиция за борба с безредиците е арестувала десетки протестиращи в събота в Париж, след като климатичният поход бе прекъснат от маскирани демонстранти и представители на движението на „жълтите жилетки“, пише euronews.com.

Повече от 7500 полицаи бяха разположени, за да спрат насилието на фона на опасенията, че протестиращите и радикални групи ще проникнат в марша срещу климатичните промени.

Към средата на следобеда полицията вече е извършила 137 ареста и е отблъснала група от около 100 протестиращи, които са се събрали на търговската част на Шанз-Елизе, съобщават органите за обществен ред в Париж.

Групите, носещи черни дрехи, свързани с т. Нар. Анархистко движение на черния блок, образуваха барикади, подпалваха кошчета и МПС-та и хвърляха боя върху фасадата на банки.

Подобни схватки се случиха по-късно в похода отново, като полицията реагира на агресията със сълзотворен газ.

Насилието омаловажи иначе мирния марш, който изведе на улиците хиляди хора, включително някои жълти жилетки, ден след маршовете в Париж и други градове по света, за да поискат конкретни действия на правителството срещу изменението на климата.

Демонстрантите носеха лозунги като „Край на петрола сега“ и „Край на света“, докато някои държаха карикатури, включително на президента Еманюел Макрон, носещ корона с надпис: „Крал на ала-бала приказките“.

Движението „жълти жилетки“ стартира на 17 ноември в социалните медии като отговор на покачването на цените на горивата и оттогава се превърна в по-широк протест срещу социалните неравенства.


Жълтите жилетки: „Обявяваме война!“„Жълтите жилетки“ се подготвят за 19-ия си пореден уикенд на протест във Франция и правителството пр…Mar 23 2019bulmedia.net

Коментари