Под дипломатическо прикритие в Германия има 200 руски шпиони

Около 200 агенти под дипломатическо прикритие са призовани да предоставят на руските специални служби информация от Германия. Освен посолството в Берлин, основните им области на дейност са Хамбург, Лайпциг, Франкфурт и Мюнхен.

Агентите получават поверителна информация за Кремъл чрез вербувани информатори в политиката, бизнеса, армията и медиите, съобщава германското списание „Фокус“.

Изданието цитира анализ на Федералната служба за защита на конституцията (BfV).

Агентите, които извличат информация и я оценяват, работят предимно в руското посолство в Берлин и в генералните консулства в Хамбург, Лайпциг, Франкфурт на Майн и Мюнхен.

Дипломатическият им статут ги предпазва от преследване от германските власти. В сравнение с предишните години, събирането на информация в правителствения апарат в Берлин и федералните парламенти очевидно е станало по-важно за Кремъл.

Висш служител на Федералната служба за защита на конституцията заяви в разговор с Фокус, че агентите на руските специални служби са трудни за контрол.

Бивш директор на британската тайна служба MI6 разкри, че само десет процента за агресивния руски шпионаж в Европа е известен на западните агенции за сигурност.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!