Петима чехи, воюващи в Източна Украйна, обвинени в тероризъм

Чешката полиция обяви, че е обвинила петима души и компания за тероризъм във връзка с участието им във въоръжения конфликт в Източна Украйна, информира „Франс прес“. 

Петимата чехи са били арестувани вчера за участие в конфликта на страната на самопровъзгласилата се „Донецка народна република„, уточни говорителят на Националната агенция за организираната престъпност Ярослав Ибехей.

„Националната агенция за организираната престъпност ги обвини… във връзка с терористична атака, участие в терористична група, финансиране на тероризма и подкрепа и насърчаване на тероризма„, посочи Ибехей в изявление на сайта на полицията.

Този ход се предприема в момент, в който се разгоряха сблъсъци между украинската армия и проруските сепаратисти, контролиращи два региона в източната част на страната.

Киев се сражава с проруските сепаратисти в източните области Донецк и Луганск от 2014 г. след анексията на Кримския полуостров от Русия.

Чешката полиция настоя, че арестите нямат връзка с настоящия дипломатически спор между Прага и Москва, при който десетки дипломати бяха изгонени от двете страни заради обвинения, че руски шпиони са организирали фатална експлозия в чешки оръжеен склад през 2014 г.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!