Сирийските демократични сили

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че Съединените щати не са оттеглили подкрепата си за Сирийските демократични сили и конкретно за военните подразделения на кюрдите в северната част на Сирия. По думите му, взаимодействието с тях продължава, предаде радио „Свободна Европа“.

„Ние не сме изоставили кюрдите. Никой не е давал зелена светлина на операцията на Турция“, посочи Еспър по време на пресконференция в Пентагона.

През последните дни президентът на САЩ Доналд Тръмп стана обект на лавина от критики заради внезапното си решение да предислоцира 50 американски военни, които се намираха в контролираната от кюрдите зона в Сирия край границата с Турция. Те извършваха съвместно патрулиране с кюрдските сили.Първоначалните съобщения гласяха, че става дума за изтегляне на американците от северната част на Сирия. Това породи остри реакции както сред демократите, така и сред републиканците.

„Ние сме крайно разочаровани и сме против решението на Турция да предприеме самостоятелно военно нахлуване в северната част на Сирия. Тази операция застрашава нашите партньори и ще доведе до по-нататъшна дестабилизация на региона.“ – коментира Еспър.

Вижте още:
Властта в Сирия отказа да преговаря с кюрдитеВластта в Сирия няма да води преговори с представители на силите за самоотбрана на сирийските кюрди …Oct 11 2019bulmedia.net

Вижте турската военна операция в Сирия (ВИДЕО)NTV публикува видео от началото на турската операция в Сирия, пише news.bg. На кадрите се виждат стъ…Oct 10 2019bulmedia.net

Коментари