понеделник, юли 22, 2024

Парламентарни избори в Сърбия на 21 юни, опозицията ги бойкотира

Парламентарните избори в Сърбия ще се състоят на 21 юни, съобщи президентът на страната Александър Вучич, цитиран от БГНЕС.

Решението бе обявено след срещата на Вучич с партиите, които ще участват във вота.

Огромна част от опозиционните формации възнамеряват да бойкотират изборите поради липсата на елементарни условия за свободното волеизявление на избирателите. Вучич подчерта, че през месец май няма да има митинги, нито на закрито, нито на открито.

Вотът трябваше да се проведе на 26 април, но беше отложен поради извънредното положение в Сърбия. Очаква се през идните дни парламентът да го отмени.

Снощи лидерът на Партията за свобода и правда Драган Джилас обяви в социалните медии, че привърженици на властта в продължение на десет минути от са скандирали по високоговорител от тераса в неговия квартал: „Джилас е крадец“. Това е смутило децата му, те са били много уплашени и са се разплакали.

Днес лидерът на „Двери“ Бошко Обрадович отправи писмено изявление, в което твърди, че след всичко, което се е случило снощи, изборите трябва да бъдат отложени незабавно и първо трябва да се зададе въпросът как мирно да се избегне сценарият за гражданска война, който СПП започна през последните няколко дни с проникване в домове на граждани и с директен контакт с децата на един от лидерите на опозицията.

От Съюза за Сърбия също реагираха, като заявиха, че сплашването на семейството на Драган Джилас показва, че властите са „пресекли линията на цивилизованата политическа компетентност и здравия разум“ и са влезли в най-мрачната си фаза.

Други опозиционни партии и асоциации, като движението Обединение на демократична Сърбия и Движението за свободни граждани, също реагираха на събитията, наричайки ги „чист терор“ и обвинявайки за тях президента Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия.

„Коронавирусната епидемия за Вучич е също като бомбардировките за Слободан Милошевич“, каза лидерът на Движението за свободни граждани Сергей Трифунович.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!