Париж отново в пламъци
Пет дни сле огнената трагедия с Нотр Дам Париж отново бе в пламъци

Париж отново в пламъци! В началото на седмицата целият свят отправи поглед към френската столица. Причина бе огненият ад, който изпепели катедралата Нотр Дам. Точно пет дни след това Париж отново бе в пламъци.

Още от Свят

Сблъсъци избухнаха вчера в Париж в началото на следобеда по време на демонстрация на „жълтите жилетки“, които протестират всяка събота от ноември насам срещу социалната и данъчната политика на правителството.

Кадри, разпространени от френските медии, както и видеоклипове от социалните мрежи, показват участници в протеста, които рушат и палят бариери из парижките улици, а мнозина хвърлят бомбички.

Полицията нееднократно използва срещу демонстрантите шокови гранати и сълзотворен газ. Дотогава демонстрацията, събрала хиляди протестиращи, протичаше спокойно.

Префектурата съобщи за 126 души, откарани в полицейските управления, и за над 11 хиляди подложени на превантивни проверки от органите на реда.

Според телевизия Бе Еф Ем по-рано днес президентът Еманюел Макрон спешно е извикал вътрешния министър Кристоф Кастанер, който да му докладва за развитието на ситуацията.

Днес се очакваха и шествия в различни региони на Франция, но Париж изглежда остава център на вълненията по време на 23-ата поредна протестна събота.

Коментари