Пандемията принуждава децата в Индия да заменят затворените училища с работа в различни фабрики, влошавайки проблема в страната с експлоатацията на детския труд.

16-годишната Махешвари Мункалапали и 15-годишната ѝ сестра престават да посещават уроците, когато почти цялата индийска икономика спира заради най-мащабните блокади в света. Майката и по-голямата сестра на Мункалапали губят работата си като икономки в Хайдарабад, столицата на южноиндийския щат Телангана. Двете по-малки сестри, които живеят с баба си в близкото село, са принудени да започнат работа в земеделието заедно с майка си, за да се препитават, пише Bloomberg.

Работата под слънцето е трудна, тъй като ние не сме свикнали с нея“, споделя Мункалапали, добавяйки: „Но трябва да работим, за да купим ориз и други хранителни продукти“.

Трудно е да се определи броят на засегнатите деца след избухването на пандемията и въпреки че организациите за закрила на детето спасяват някои от тях от принудителен труд, много други продължават да работят в градовете поради недостига на работна ръка там.

Още преди избухването на коронавируса Индия изпитваше сериозни проблеми с експлоатацията на детския труд и липсата на достъп до образование за всички местни деца. През 2018 г. проучване на DHL International BmBH изчислява, че над 56 млн. деца в Индия не посещават училище. Това е повече от два пъти спрямо общия брой деца без достъп до образование от Бангладеш, Индонезия, Малайзия, Филипините, Тайланд и Виетнам.

Разходите за икономиката на Индия по отношение на изгубената производителност възлизат на 6,79 млрд. долара, или 0,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

От тези 56 млн. деца, които не посещават училище, 10,1 млн. работят, посочват от Международната организация на труда (МОТ).

Глобална тенденция

Експлоатацията на детския труд постепенно започва да се свива през последните две десетилетия, но пандемията заплашва да преобърне тази тенденция според МОТ. Очаква се заразяванията по света да изпратят в бедност около 60 млн. души в глобален мащаб само през тази година, което ще увеличи случаите на детски труд.

Съвместният доклад на МОТ и Детския фонд към ООН изчислява, че увеличаването на бедността с 1 процентен пункт ще доведе до ръст на детския труд с поне 0,7 процентни пункта.

Индонезия, четвъртата по брой на населението страна в света, е поредната държава, в която се наблюдава голям брой деца от уязвими семейства, принудени да работят вместо да посещават училище. Според изчисления на МОТ около 11 млн. деца са изложени на риск от това да бъдат експлоатирани като работници при сегашните условия, особено в по-слабо развитите източни райони на страната.

Източник: Investor.BG

Коментари