Падна правителството на Румъния

Депутатите в Румъния свалиха от власт центристкото правителство на малцинството на премиера Людовик Орбан, което може да доведе до продължителна политическа несигурност заради фрагментирания парламент и до предсрочни парламентарни избори, които партията на Орбан е уверена, че ще спечели, отбелязва „Ройтерс“.

Стремейки се да се върне във властта след отстраняването си от власт при вот на недоверие през октомври, опозиционните социалдемократи разкритикуваха Орбан, че се опитва да промени избирателните закони без обществен дебат преди местните избори през юни. 

„Това правителство сега е свалено от власт от парламента с голяма разлика“, заяви Марчел Чолаку, който е лидер на опозиционната Социалдемократическа партия, която беше инициатор на вота на недоверие. „Не ние създадохме тази криза“, допълни Чолаку. 

Официалните данни показаха, че 261 депутати са гласували за свалянето на Орбан. За свалянето на правителството бяха необходими 233 гласа.

Коментатори посочват, че успешният вот на недоверие може да отвори пътя за предсрочни избори, към които Либералната партия на Орбан и нейният ключов съюзник – президентът Клаус Йоханис, отдавна се стремят, за да се възползват от увеличаващата се популярност на либералите сред румънските граждани.

Партията на Орбан удвои популярността си до около 47 процента от парламентарните избори през 2016 г. насам, докато популярността на социалдемократите се сви наполовина до около 20 процента за същия период.

Редовните парламентарни избори в северната ни съседка трябва да се проведат през декември.

„Това правителство се изправи на крака“, подчерта пред журналисти Орбан, който сега ще изпълнява функциите на временен министър-председател, имайки предвид възможността за предсрочни избори.

Очаква се президентът Йоханис да проведе консултации с политическите партии относно съставянето на ново правителство в четвъртък. Той даде да се разбере, че неговият избор ще бъде само Орбан.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!