Откриха коралов риф с височина над 500 м в Големия бариерен риф в Австралия

Австралийски учени откриха отделен риф с височина над 500 метра – по-висок от нюйоркския небостъргач „Емпайър стейт билдинг“ – в северния край на Големия бариерен риф.

„Подобен на острие“ вертикален риф на около 130 км от Кейп Йорк, североизточният край на Австралия, е открит по време на упражнение за 3D картографиране на морското дъно, проведено от кораб, собственост на калифорнийския нестопански институт „Шмидт Океан“.

Том Бридж от Центъра за върхови постижения на ARC в университета Джеймс Кук и главният изследовател на експедицията ARC заяви, че рифът е широк 1,5 км в основата си и се издига на половин километър до 40 метра от повърхността.

Това е първият голям отделен риф, открит в района от края на 19-ти век, когато седем други са открити на 150-километров участък от океана, каза Бридж.

„Това е голям риф, за който не съм знаел“, каза той.

„Това, което подчертава, е колко малко знаем за голяма част от океана, дори за Големия бариерен риф. Морският парк е 344 000 квадратни километра – по-голям от много европейски страни – и само около 6 или 7% от това са типични плитки рифове.

„Ние знаем повече за повърхността на Луната, отколкото знаем какво се намира в дълбините отвъд нашите брегови линии.“

Отделни рифове са разположени на дъното на океана от континенталния шелф, но не са част от основното тяло на Големия бариерен риф.

Изглежда, че новооткритият риф няма много твърди корали в горната си част, но има „невероятно изобилие“ от гъби, морски ветрила и меки корали, което предполага, че районът е богат на хранителни вещества, пренасяни от силни течения и дълбочини води.

Бридж заяви, че камерата на подводния робот, използван за изследване на рифа, е показала, че е дом на много рифови риби, включително мънички брадавици и сребърни акули.

Видеоклипът на откритието от робота, известен като SuBastian, беше излъчен на живо и публикуван в YouTube.

„Да се ​​картографира рифа не само в 3D детайли, но и да се види това откритие със SuBastian е невероятно“, каза ръководителят на експедицията Роб Бийман.

Откритието вероятно ще доведе до години на обучение. Корабът на Института за океан Шмид, Falkor, е на едногодишно проучване на океаните, заобикалящи Австралия. Учените на борда на кораба планират да продължат да картографират северния Голям бариерен риф до средата на следващия месец.

Институтът съобщи, че по-ранни открития по време на пътуването включват най-дълго регистрираното морско същество, 45-метров сифонофор, в каньон край бреговете на Нингалу в Северна Западна Австралия. Тя заяви, че е открила десетки все още описани видове, включително черен корал, гъби и скорпиони.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!