понеделник, юли 15, 2024

Откриха добре запазени мозъчни клетки в жертва на изригването на Везувий преди 2000 г.

Открити са изключително добре запазени мозъчни клетки в останките на млад мъж, загинал при изригването на вулкана Везувий преди почти 2000 г., информира АФП, позовавайки се на италианско проучване.

Запазените невронни структури в стъклена или замразена форма са открити на археологическото място Херкулан – древен римски град, унищожен след изригване на вулкана през 79 г. сл. Хр.

Проучването на остъклената мозъчна тъкан, открита в Херкулан…може да спаси човешки живот в бъдеще, коментира пред осведомителната агенция водещият автор на изследването Пиер Паоло Петроне, антрополог от Неаполитанския университет „Федерико II“.

Експертът подчерта, че данните ще им позволят да разберат нови аспекти от това, което се е случило преди 2000 г. при най-известното изригване на Везувий.

Изследваната жертва е мъж на около 20 г., чиито останки са открити през 60-те г. на миналия век върху дървено легло.

Изключително високите температури от изригването и бързото охлаждане са превърнали мозъка в стъклен материал, което е довело до замразяване на невронните структури и оставянето им в непокътнато състояние, обясни Петроне, чието проучване е публикувано в американския журнал PLOS One.

Доказателството за бързо падане на температурата, за което свидетелства стъклената мозъчна тъкан, е уникален елемент от вулканичния процес, който се случва при изригването, тъй като може да предостави информация за възможна намеса на гражданската защита по време на първите етапи от бъдещо изригване, подчерта специалистът.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!