понеделник, юли 15, 2024

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата

9 май се отбелязва като Денят на Европа от ЕС и НАТО, но и като Денят на победата от Русия. Навършват се 75 години от края на Втората световна война и 66 години от декларацията на Робер Шуман.

На 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман произнася „Декларацията на Шуман“. С нея той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС), която предвижда обединяване на производството на въглища и стомана на страните участнички.

Основана от Франция, Западна Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург, ЕОВС е първата от редица наднационални европейски институции, които в крайна сметка се превръщат в това, което днес наричаме Европейски съюз.

През 1950 г., пет години след края на Втората световна война, европейските страни все още се опитват да преодолеят нанесените от нея поражения.

Твърдо решени да избегнат друга подобна война, европейските правителства стигат до извода, че обединяването на производството на въглища и стомана би направило войната между исторически съперници като Франция и Германия, „не само немислимо, но и практически невъзможно“, по думите на Декларацията на Шуман.

Правилно се е смятало, че обединяването на икономическите интереси ще подобри жизнения стандарт и ще бъде първа стъпка към една по-обединена Европа. Присъединяването към ЕОВС е било отворено за останалите страни.

„Обединението на Европа няма да стане отведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които първо създават чувство на солидарност.“, се посочва в Декларацията на Шуман.

„Световният мир не може да бъде запазен без творчески усилия, съответстващи на опасностите, които го заплашват“ – днес тези думи на Шуман се считат за първата стъпка към обединяване на европейските усилия в инициатива, която сега е прераснала в Европейския съюз, а той е считан за бащата на нова Европа.

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. „Декларацията на Шуман“ се счита за основополагаща за днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава денят символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута (еврото).

На 8 май 1945 г. в предградието на Берлин Карлсхорст е подписан Акта за пълна и безусловна капитулация на Третия райх със Съюзническите сили. По изрично настояване на Сталин, ден по-късно началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел, подписва отделно германската капитулация само пред СССР.

Годишнината от края на Втората световна война (1939 -1945) се отбелязва в страните от антихитлеристката коалиция и в англоезичните документи се нарича Victory in Europe Day (често писан като акроним V-E Day или VE Day).

На този ден представители на Германското върховно командване в лицето на фелдмаршал Вилхелм Кайтел, адм. Фон Фридебург, ген.-полк. Хорст Щумпф, в присъствието на представителите на главната квартира на Върховното главно командване на СССР маршал Георгий Жуков и на Върховното главно командване на англо-американските и френските войски (маршал Артър Тедър, ген. Карл Андрю Спатс, ген. Жан дьо Латр дьо Тасини) подписват Акта за капитулацията на германските войски във Втората световна война (1939-1945). Втората световна война започва на 1 септември 1939 г., когато германската армия навлиза в Полша.

Те ще бъдат почетени със серия инициативи у нас и по света. Те обаче са по-различни, тъй като светът тази година се бори с пандемия и това налага строги мерки, сред които социално дистанциране.

Германският канцлер Ангела Меркел се присъедини към президента Франк-Валтер Щайнмайер, за да положат венци пред Neue Wache – основният мемориал в Германия за жертвите на войната и диктатурата. След това президентът на страната произнесе реч.

За разлика от останалата част на континента, където 8 май ежегодно се отбелязва като Деня на победата (Европа), годишнината от безусловната капитулация на нацистка Германия винаги е била още един работен ден в най-голямата икономика на Стария континент.

Столицата Берлин обаче обяви 8 май 2020 г. за почивен ден, за да си спомнят за деня преди 75 г., когато войната, отнела живота на повече от 50 милиона души, приключи в Европа.

Русия по традиция трябваше да проведе военния парад на 9 май, Деня на победата, на който щеше да присъства френският президент Еманюел Макрон. Но сега руското правителство е планирало само въздушен парад над Червения площад заради пандемията от коронавирус.

Президентът на Русия Владимир Путин ще положи цветя пред Паметника на незнайния войн преди да се обърне към нацията.

В Чехия, където мерките срещу коронавируса са отменени напълно, политиците ще полагат венци на Витков хълм в Прага в интервал от 10 минути, за да намалят контактите.

Церемониите във Франция са драстично намалени, въпреки че Макрон ще присъства на събитие на Шанз-Елизе.

Във Великобритания уличните паради на ветераните са отменени. Кралица Елизабет II се обърна към нацията в 20,00 часа по Гринуич, по същото време, когато баща й, крал Джордж VI, се обърна към британската нация по радиото за Деня на победата през 1945 г.

Беларус обаче ще проведе парада.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!