Париж

Хората от цяла Франция идват в столицата, за да покажат несъгласието си на президента относно новите тарифи.
Френският президент Еманюел Макрон порица демонстрантите, които се сблъскаха с полицията в Париж по време на последните протести, предизвикани от покачването на цените на горивата, съобщават от Би Би Си. „Срам на онези, които нападнаха“ офицери, написа той в социалната мрежа Туитър. „Във френската република няма място за насилие“.

42-годишния Иджир Ганнес, който е безработен компютърен техник от Париж споделя пред Гардиън :
“Ние сме тук, за да протестираме срещу правителството, решило да увеличи на данъците изобщо, а не само заради тарифите за горивата, което е сламката, което беше последната капка в чашата. Писна ни. Имаме ниски заплати и плащаме прекалено много данъци, а комбинацията от двете създава още повече бедност.

От другата страна са министрите и президента с техните страхотни заплати. Аз не съм против богатите, просто искам по-справедливо разпределение на богатството във Франция. Това е първият път, когато бях на протест. Аз съм безработен; трудно и по-трудно е да си намеря работа и дори когато откриете работа и смятате, че животът ви ще се подобри, заплатите са толкова ниски, че се намирате в същото положение, както преди, ако не и по-лошо.”

 

55-годишната Флоранс, която работи за фирма за въздушен превоз извън Париж разказва:
“Казваме им за нашите притеснения, избираме ги, а когато дойдат на власт, те се изненадват, когато излизаме по улиците като днес, за да протестираме. Сякаш протестите са паднали от небето, след като вече сме им казали как се чувстваме.

Преди всичко президентът Макрон не е слушал обикновения французин и не разбира загрижеността ни за ежедневието. Когато се появява по телевизията, имаме впечатлението, че не му е удобно от нормалните, обикновени хора, че има известно презрение към нас.

Не съм гласувала за него. Не съм гласувала от известно време. Когато го направя, бих се описала като умерена, центрист.”

 

Марк Мулисейо, 24-годишен учител по история и география в лицея в Крейл коментира:
“Щастлив съм, защото съм държавен служител, така че не се оплаквам за заплащане. Тук съм заради моите роднини, които изпитват затруднения, като баба ми, която беше тежко засегната от новия данък върху пенсиите. Знам също за хора, които искаха да дойдат на демонстрация в Париж днес, за да протестират срещу данъка върху бензина, но не могат, защото не могат да си го позволят.

Но не е само това, нещата постепенно се натрупаха, за да се стигне до тук. Данъкът за горивата беше само черешката на тортата. Нямам много надежда, че Макрон ще ни послуша и съм напълно примирен с това. Единственото, което можем да направим, е да покажем, че хората са ядосани, че не са сами и че могат да направят нещо по въпроса. Надявам се, че няма да има насилие, но хората са ядосани. Мога да разбера защо, в продължение на години са гласували и нищо не се е променило за тях. Те не виждат изход. Но нещата трябва да се променят.

Аз съм член на дебюта на Франция (дясна партия), така че участвам в политиката. Гласувах за Марин Льо Пен във втория тур на президентските избори, но само защото за мен тя беше по-малко лошия избор.”

 

Към момента има повече от 400 души ранени, включително 14 души в тежко състояние, по време на организираните вчера демонстрации на „жълтите жилетки“. Около 3 500 полицаи са били мобилизирани на 87 различни места. Полицията използва водни оръдия и газ, за да разпръсне демонстрантите.

Коментари

loading...