Европейският съюз започва от днес проверка на всички документи за самоличност при влизане и излизане от шенгенската зона за свободно движение. Проверките ще обхванат както летищата, така и сухопътните и морски граници, като на контрол ще бъдат подлагани не само гражданите на държави, които не са членове на Шенген, но и тези, които са с паспорти от 26-те страни в зоната. Причината е влизането в сила на ново антитерористично законодателство, прието през март, което изисква от властите да сверяват документите за самоличност на всички европейски и неевропейски граждани с базите данни на Шенгенската информационна система, списъците на Интерпол и други регистри на издирвани лица.

Целта е да се проследи движението на завръщащи се в Европа джихадисти и други лица, за които се смята, че са радикализирани.

Според Европол поне 5000 европейски граждани са пътували до Сирия и Ирак между 2013 и 2015 г. и потенциално може да са участвали в терористични групи като „Ислямска държава“. Законодателството беше предложено след терористичните атаки в Париж през 2015 г. и в Брюксел през 2016 г., когато беше установено, че преобладаващата част от извършителите са били известни на полицията с радикалните си възгледи, но не е било възможно да бъдат проследени заради свободното движение. Досега гражданите на ЕС, които напускат Шенген, бяха проверявани само за валидността на документите си за самоличност и за съвпадение на снимката. Сега всеки документ ще се слага на скенер, което ще отнеме повече време и вероятно ще доведе до опашки на контролните пунктове. За идващи в Шенген от нешенгенски държави като България проверките вече са задължителни и при напускане на зоната, а не както досега – само при влизане. Това означава, че опашките по българо-гръцката граница ще бъдат и в двете посоки. Българите, които тръгват в Гърция за Великденските празници, първи ще усетят на гърба си промените, тъй като документите на всеки пътуващ трябва да се сканират на влизане и на излизане от страната, която е външна шенгенска граница за нас. Най-силно ще бъдат засегнати пътниците, които правят смяна на полетите в шенгенска държава или вземат вътрешношенгенски полети. Германските власти съобщиха, че се надяват да скъсят времето за чакане по летищата чрез системата за автоматична идентификация „Изи пас“. Тя обаче е валидна само за документи с биометрични данни. Белгийската полиция също апелира към пътниците да идват по-рано на летищата и пристанищата и да уредят висящи въпроси, за да не се окажат в списъците. За да се избегне задръстване на аерогарите особено в началото законодателството позволява да се правят проверки на определени групи пътници, по преценка на службите за сигурност. Европейските летища имат 18 месеца да се пригодят към новите изисквания за контрол на документите на пасажерите по вътрешноевропейските полети. Великобритания, Ирландия, Хърватия, Румъния, Кипър и България са членове на ЕС, но не са в Шенген. Въпреки, че не са част от Европейския съюз, Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн и Исландия са в Шенгенското пространство и промените ще засегнат пътуванията към и от тях.

Източник: ДНЕС.БГ

Коментари