Орбан пред Вучич и словенския премиер: Някога могъща Европа е в отстъпление

Някога могъщата Европа и Европейският съюз в момента са в отстъпление, коментира унгарският премиер Виктор Орбан на съвместна видеоконференция със сръбския президент Александър Вучич и словенския премиер Янез Янша, съобщава RMX.

„Европа е в отстъпление, Европа се представя по-лошо, отколкото преди 30 години. Коефициентът на плодовитост през 1990 г. в ЕС беше 1,8, през 2008 г. беше 1,56, а през 2018 г. – 1,5. Годишният брой бракове показва същия модел. Ако погледнете разходите за отбрана, той е един и същ: обръщаме много по-малко внимание на нашата безопасност, отколкото преди 30 години. Икономическата продукция на Европа през 1990 г. е била 25% от световната – миналата година е 15%. „

Конференцията „Нецензурирана Европа“ – изцяло проведена на английски език, за да се избегне изкривяване в превода – е модерирана от френския философ и евродепутат Франсоа-Ксавиер Белами, който заяви в увода си, че хората в Будапеща, Любляна и Белград са обвързани от едни и същи ценности, добавяйки, че диалогът е единственият път напред.

Трябва да си върнем възможността да обсъждаме, защото трябва да си върнем възможността да вземем решение„, коментира Белами.

Вучич изрази разочарованието си от първоначалното справяне с пандемията. „В началото на кризата с Ковид, мисля, че беше в средата на март. Изведнъж ЕС взе решение да не позволи износът на медицинско оборудване за страните от Западните Балкани. Разбира се, това продължи само два-три дни, но в този конкретен ден реагирах, казвайки, че солидарността сега не е нищо друго, освен една, две или три думи, написани на хартия и цялата пропаганда на така наречените либерални медии „.

Янша коментира, че „Брекзит“ е „стратегическа катастрофа“ за ЕС и критикува първоначалното справяне с пандемията от повечето международни институции. „ООН, ЕС – бяхме напълно неподготвени. Един месец ЕС изглеждаше като през европейското средновековие – стени, бариери и ограничения, комендантски час, извънредни ситуации, конфискация на медицинска и защитна екипировка“, каза той и добави, че Европа се нуждае от „реалистични, прагматични стъпки“ към стабилизиране, като изтъкна, че „най-голямата заплаха за ЕС е културният марксизъм„.

Въпреки критиките си към различните недостатъци на ЕС – включително катастрофалното справяне с миграционната криза – и тримата лидери се съгласиха, че единственият път напред е откровен обмен на мнения, като се вземат предвид спецификите на всяка държава.

Смятам, че Европа има чудесна възможност да стане най-доброто място на светаАмерика отслабва, Китай излезе в икономически по-добра позиция, политически не е лесна позиция“, коментира Вучич.

Орбан посочи, че Западна Европа не трябва да насилва нациите със своята „прогресивна, либерално-лява, полумарксистка концепция„, върху тези, които се подчиняват на „концепция за Европа, основана на християнската култура“.

Западът не трябва да налага своите възгледи на източните страни и ние, централноевропейците, не трябва да казваме на западняците как трябва да управляват страните си“, каза Орбан. „Трябва да попитаме западняците: моля, не ни казвайте как трябва да живеем живота си„.

Орбан похвали двамата си събеседници, като нарече триото „специален клуб на борци за свобода„, казвайки, че „Янез Янша винаги се счита в Унгария за най-големия антикомунистически борец политик“.

За Вучич, Орбан коментира:“Александър, ние те оценяваме като лидер, който върна Сърбия на политическата карта на Европа.“

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!