Орбан обяви изминалото десетилетие, в което е на власт, за най-успешното за Унгария от 100 г.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви изминалото десетилетие, в което той е на власт, за най-успешното за Унгария през изминалото столетие, но също така каза, че страната е застрашена от климатичната криза, продължаващото намаляване на населението и „големите заплахи, пред които е изправена европейската икономика“, съобщава „Асошийтед прес“.

По време на ежегодната си реч за състоянието на страната, изнесена пред акламираща тълпа и политически съюзници, Орбан отново разкритикува остро своите „врагове“ – ръководството на Европейския съюз, Международния валутен фонд (МВФ) и унгарско-американския милиардер и филантроп Джордж Сорос.

Орбан, който се завърна на власт през 2010 г., когато Унгария беше все още под въздействието на международната спасителна помощ, изтъкна, че правителството му е отхвърлило исканията за по-строги икономии и се е отървало от заемите под егидата на МВФ, за да има по-голяма свобода в икономическите си политики.

Ако следвахме съветите им, тогава Унгария сега щеше да лежи в болнично отделение с дългови тръбички от МВФ и Брюксел, висящи от всеки крайник, а кранчето на дълга щеше да бъде в ръцете на Джордж Сорос„, подчерта Орбан.

Унгарският премиер каза, че макар икономическият растеж на Унгария от 4,9% да надхвърля с доста средния за Европа, Унгария все още е тясно обвързана с икономическите показатели на Европа, тъй като 85% от унгарския износ е предназначен за други европейски страни.

Значи техният проблем е и наш проблем„, каза Орбан и добави: „Единственият въпрос е доколко това ще бъде и наш проблем.“

„Европейската икономика, особено тази в еврозоната, просто спря“, отбеляза Орбан и добави, че икономическият растеж в Европа през 2020 г. ще бъде „най-много микроскопичен“.

Що се отнася до демографския спад, Орбан заяви, че макар икономическите стимули на правителството за семейни двойки и многодетни семейства да са помогнали за ограничаването на намаляването на населението, били необходими още мерки.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!