понеделник, април 15, 2024

Опозиционер в Украйна иска сближаване с Русия

Основната задача на Украйна е да възстанови търговско-икономическите отношения с Русия и страните от ОНД. Това заяви Виктор Медведчук, лидер на партия „Опозиционна платформа – за живот“ в интервю, публикувано на сайта на партията в неделя и цитирано от ТАСС.

„Възстановяването на търговско-икономическите отношения с Русия и ОНД е първостепенна задача за икономиката на страната. Изпълнението на тази първостепенна задача означава икономически растеж, а оттам и подобряване на жизнения стандарт в Украйна“, каза той.

Според Медведчук, украинският президент Владимир Зеленски на лични срещи с руския лидер Владимир Путин трябва да разгледа проблемите в икономиката и да повдигне въпросите за мира в Донбас, тъй като това „не може да се направи без Русия“.

„Необходимо е да седнем на масата за преговори, да говорим помежду си и да се опитаме да постигнем споразумение. Това е единственият вариант. Мисля, че няма алтернативи. Нямаме други източници, които да гарантират нормален живот на страната и нейните хора, като се има предвид, че можем да го постигнем, включително енергийни доставки от алтернативни източници „, подчерта той.

Той отбеляза, че отношенията между Украйна и Русия са в задънена улица с множество неблагоприятни последици, преди всичко за Украйна и украинците.

Зеленски каза в интервю за украинската ICTV на 18 октомври, че е готов за среща с руския президент във всякакъв формат.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза на 18 октомври, че няма перспективи за контакти на най-високо ниво между Москва и Киев, тъй като няма промени в модалността и статута на предишните споразумения. Освен това, по думите му, Киев е поел курс за оттегляне от споразуменията от Минск.

Медведчук е известен като поддръжник на Русия и приближен до Путин. 

През май, украински съд постави да е под домашен арест във връзка с обвинения за държавна измяна.  Тогава, Путин обяви, че Русия щяла да отговори на това, което той нарече „съвършено очевидно прочистване“ на политическото пространство в Украйна.

Зеленски нарече Медведчук олигарх, който законно е бил лишен от възможността да оказва влияние в страната. Зеленски добави, че в лицето на Медведчук може да се види какво означава статутът на олигарх.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!