избори в Украйна
Бившият зам.-началник на Генщаба на ВСУ Игор Романенко | Снимка: Главред

След проведените избори в Украйна се видя, че гражданите са разединени, а положението в Черноморската страна е на ръба на нова криза. Русия има изгода от получените резултати от изборите и е въпрос на желание да се възползва от създалата се ситуация. Това може да доведе до стълкновения и повторение на ситуацията през 2014 година, когато се разрази война. Това твърди бившият зам.-началник на Генщаба на ВСУ Игор Романенко.

Украинските кандидати за президент – Порошенко и Зеленски са длъжни да проявят благоразумие, подчертава той. Този, който ще загуби, ако действително милее за бъдещето на страната, трябва да се смири с поражението, допълва генералът, цитиран от украинските медии.

Той смята, че Русия би използвала нестабилността вътре в страната. „Рисковете са толкова високи, че може да говорим за военни действия от страна на Русия“, убеден е Романенко. Генералът твърди, че Кремъл така и така използва ситуацията в Украйна за свои цели. Той даде пример с водеща се „хибридна война“ и бойни действия с „нисък интензитет“, които се развиват в Донбас.

Коментари