Обвиняемият за атаките в Париж: Франция знаеше рисковете от атаките срещу ДАЕШ в Сирия

Властите във Франция са били наясно с рисковете от атаката на джихадистки цели в Сирия. Това заяви пред съда Салах Абдеслам, цитиран от АФП. Той е обвиняемият от френско-марокански произход, за когото се смята, че е единственият оцелял член на терористичната групировка, убила 130 души при атаките от 13 ноември 2015 г. в Париж.

„Нападнахме Франция, като целта ни беше нейното цивилно население, но в действията ни нямаше нищо лично“, каза Абдеслам. Президентът Франсоа Оланд знаеше рисковете, които поема при атаката срещу „Ислямска държава“ в Сирия“, каза той.

Абдеслам също така отказва извършителите атаките да се определят като терористи, а като мюсюлмани, изповядващи автентичния ислям.

Припомняме, че като „боец от „Ислямска държава“ (ДАЕШ). Така се определи Салах Абдеслам в началото на септември пред съда.  Отговорност за атентатите, при които имаше и стотици ранени, пое групировката, която призова последователите си да атакуват Франция заради участието ѝ в борбата срещу радикалната групировка в Ирак и Сирия.

Показанията на потърпевшите трябва да започнат на 28 септември, като една седмица ще бъде посветена на нападенията срещу „Стад дьо Франс“ и кафенетата, а четири – на „Батаклан“. Разпитът на обвиняемите пък ще започне през ноември.

Присъдата се очаква в края на май.

Само Салах Абдеслам е обвинен в убийство. След нападенията в Париж той изостави колата си с незадействан колан с експлозиви вътре и избяга в родния си град Брюксел, където беше заловен.

Процесът е най-големият в историята на Франция. Оцелелите от нападенията, както и тези, които скърбят за мъртвите си близки, се очаква да запълнят съдебните зали, които бяха проектирани да поберат 1 800 ищци и 350 адвокати.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!