петък, февруари 23, 2024

Обсада на Сирт отложила преговорите между Русия и Турция за Либия

Русия и Турция отложиха разговорите за Либия заради разногласия около подкрепяното от Анкара правителството в Триполи, което се опитва да превземе крайбрежния град Сирт от източните сили, които пък са поддържани от руснаците. Това съобщи турски източник пред „Ройтерс“.

Турците подкрепят признатото от ООН либийско правителство в Триполи, което в последните седмици настъпва срещу Либийската национална армия на Халифа Хафтар, който пък има подкрепата на Русия, Обединените арабски емирства и Египет.

Двете армии водят сражения за град Сирт, който е под контрола на силите на Хафтар.

В неделя руският външен министър Сергей Лавров и военният министър Сергей Шойгу трябваше да разговарят с турските си колеги в Истанбул, но срещата е отменена.

Турският източник добави, че разговорите продължават на експертно ниво.

Предполагаше се, че ще има резултат от срещите, но на този етап това не може да бъде постигнато. Има въпроси, по които двете държави са с различни позиции, поясни представителят.

Един от основните въпроси за отложената визита на Лавров е планът на либийската армия в Триполи за операция за превземане на Сирт. Определени региони са част от настъплението. Сирт изникна като цел, разкри източникът.

Междувременно министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че няма технически разногласия между Москва и Анкара по отношение на конфликта в Либия и двете държави ще продължат да търсят решение за трайно спиране на огъня там.

Чавушоглу, който даде пресконференция след разговори с иранския си колега Мохамед Зариф поясни, че отложената среща с Лавров не е свързана с проблеми с „основните принципи“ между двете страни за Либия и Сирия.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!