Осемдесет депутати успяха да гласуват положително за промяната на името на Република Македония, а против са гласували 39 техни колеги. Част от опозицията състояща се от 8 депутата също е подкрепила промяната, според македонски медии.

Това гласуване поставя началото на дълга процедура, която, за да бъде доведена докрай, трябва да премине през още две гласувания: с обикновено мнозинство и финално гласуване – отново с 2/3, съобщава БНТ.

Ако промените бъдат одобрени, Македония ще промени конституционното си име на Северна Македония – пряк резултат от подписания Договор за разрешаване спора за името с Гърция през юни. Тези промени отварят пътя на страната към членство в НАТО и ЕС.

Гласуването се провежда след референдум на 30 септември, на който 91% от гласувалите подкрепиха членството на страната в ЕС и НАТО чрез приемане на Даговора с Гърция, но при недостатъчна избирателна активност от 36%.

“Приветстваме решението на Парламента в Скопие, с което се отваря процеса на европейска и евроатлантическа интеграция на страната.” Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, цитирана от пресцентъра на МВнР.

Вярваме, че това е най-правилното и единствено отговорно решение, което дава шанс за благоденствие на всички граждани в региона. Поздравяваме всеки един народен представител, който е дал гласа си в полза на общото ни бъдеще в НАТО и ЕС.

Ние ще продължим да бъдем най-искрен и близък приятел в този процес, посочва още министър Захариева.

Климент Талев – внук на големия писател Димитър Талев: Ние, Талеви, ще съдим Македония и министър ЗахариеваНавършиха се 120 години от рождението на големия български писател Димитър Талев (1898 – 1966). За ч…Oct 7 2018bulmedia.net

Коментари

loading...