петък, юли 19, 2024

Новият закон увеличи правомощията на полицията в Хонконг

Полицията на Хонконг получи нови правомощия, включително провеждане на акции без съдебна заповед и тайно следене на заподозрени след влизане в сила на новия спорен закон за националната сигурност, наложен от китайското централно правителство на полуавтономния град, пише „Гардиън“.

Правомощията позволяват конфискуване на имущество, свързано с нарушаване на закона за националната сигурност, а също позволяват на началник на полицията да издаде заповед за проследяване на онлайн материали, ако сметнат, че са в нарушение на закона. Местното правителство може да разреши на полицията да прихваща комуникации и да провежда тайно наблюдение. Наказанията са глоби в размер до 10 300 британски лири и до две години затвор.

Новият закон разрешава на полицията да влиза и претърсва помещения за доказателства без съдебна заповед при „необичайни обстоятелства“, да не се позволява на заподозрени да напускат Хонконг и да иска информация от чужди и тайвански политически организации и агенти за тяхната дейност в Хонконг.

Новите правомощия бяха разкрити късно в понеделник, когато хонконгските власти публикуваха „правила за прилагане“ на закона.

Лидерът на Хонконг Кари Лам предупреди, че „радикалите“, които според нея са опасност за страната, не трябва да се противопоставят на закона или последиците ще бъдат сериозни. Според нея няма място за притеснение, ако хората спазват закона и не заплашват националната сигурност.

След одобрението на новия закон книгите на продемократични автори са изтеглени от книжарниците, а библиотеките преглеждат каталозите си.

Zoom и LinkedIn се присъединиха към увеличаващия се списък от технологични компании, които няма да предоставят данни на правителството на Хонконг. Google, Twitter, WhatsApp, Facebook и Telegram спряха сътрудничеството с хонконгските власти, а гигантът Tik Tok обяви, че изтегля популярната си платформа за споделяне на видеоматериали от магазините за приложения в Хонконг.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!