За да противодействат на влиянието на Русия в източната част на Средиземноморието и турската амбивалентност, САЩ засилват участието си в енергийното развитие на региона, коментира за Дойче Веле Диего Куполо от Никозия.

През последните години енергийните компании откриха редица значителни запаси от газ в Източното Средиземноморие, а бързината за разработване на офшорни ресурси преоформя политическата и икономическата динамика на региона.

По-рано тази година ExxonMobil, заедно с Qatar Petroleum, намери третия голям газов резервоар край бреговете на Кипър. Известен като полето Glaucus-1, това последно откритие ще допълни инвентаризацията на резервоарите за газ от Източно Средиземно море, които идват в съседните израелски и египетски териториални води, които се очаква да формират нов енергиен център за регионални и, вероятно, експортни пазари.

В същото време официални представители във Вашингтон все повече изразяват подкрепа за сътрудничеството между Израел, Кипър и Гърция в разработването на резервите като мярка за противодействие както на нарастващото влияние на Русия в Източното Средиземноморие, така и на враждебността на Турция към развитието на газ в териториалните води на Кипър, където и двете имат претенции за енергийни ресурси.

Този ход означава връщане на прякото участие на САЩ в един регион, където през последните години в голяма степен те отсъстваха, тъй като Русия засили позициите си на сирийското крайбрежие. Някои служители във Вашингтон и Европа виждат и развитието на газовите находища в Източното Средиземноморие като потенциален алтернативен енергиен източник на руския газ, чрез т.нар. тръбопровод „Изток-Мед(Средиземно море)“, който ще се минава от Израел и Египет през Кипър, Гърция и след това напред към италианските и европейските пазари.

„САЩ намират Гърция и впоследствие Кипър и със сигурност Израел, като съюзници, от които се нуждае, ако иска да се консолидира в Източното Средиземноморие“, казва Хари Цимитрас, директор на Центъра за изследване на мира в Осло Кипър.

 

Проблемните отношения между САЩ и Турция

В знак на подкрепа държавният секретар на САЩ Майк Помпео се срещна с израелски, гръцки и кипърски лидери през март, за да обсъди регионалното енергийно развитие и съвместните инициативи за сигурност. През април американските сенатори Боб Менендес и Марко Рубио представиха Закона за сигурност и партньорство за Източното Средиземноморие, който ще вдигне десетилетия продължилото оръжейно ембарго върху Кипър, както и ще създаде енергиен център „Съединени щати-Източно Средиземноморие за улесняване на енергийното сътрудничество между САЩ, Израел, Гърция и Кипър“.

Това е един от двата законопроекта, представени в Конгреса на САЩ през тази година с цел да се спре прехвърлянето на военни самолети F-35 на НАТО в Турция, докато официалните лица в Анкара не приключат преговорите за закупуване на руската система за противоракетна отбрана С-400, която американски служители казват, че представляват заплаха за защитата на НАТО.

Закупуването на ракети е последното в дълъг списък от оплаквания, които утежняват отношенията между САЩ и Турция. За голям ужас на Анкара, тя е оставена извън плановете за развитие на източносредиземноморския газ, а предложенията за тръбопровода „Изток-Мед“ заобикалят турската територия, изключвайки страната от потенциалния енергиен източник и неговите икономически ползи.

С-400
Реджеп Ердоган | Снимка: tccb.gov.tr

Ниязи Кизлиюрек, кандидат на кипърските турци за Европейския парламент от Кипърската прогресивна партия на трудещите се, заяви, че изолацията на Турция може да усложни бъдещите усилия за обединение в Кипър, където северната част на острова е окупирана от турските войски от 1974 г. насам.

„Начинът, по който Израел сътрудничи с Република Кипър за находищата на газ, по начин, който изключва Турция от газовите и енергийните политики, е нещо, което няма да ни помогне да решим проблема“, казва Кизълюрек. „Газ от Кипър може да има смисъл само ако допринесе за решаването на кипърския проблем“, добавя той.

Приходите от газ и разделения Кипър

Длъжностни лица в Северен Кипър твърдят, че приходите от газ от офшорни проекти трябва да се разпределят между кипърските турци и кипърските гърци, тъй като те са наследници на териториалните ресурси на острова. Но кипърските гръцки лидери предложиха да разпределят приходите само ако бъде постигнат напредък по преговорите за обединение, които някои кипърски турци смятат за несправедливи.

Савас Токзос, генерален координатор на Народната партия в Северен Кипър, заяви, че лидерите на кипърските турци са отворени за дискусии с американски представители относно развитието на газовите находища в региона, но трябва да балансират интересите си с съюзниците в Анкара.

„Като кипърски турци, ние се опитваме да защитим правата си и да подкрепим правата си с помощта на Турция, но това не означава, че сме затворени за съюз с САЩ,“ казва Токсос. „Позицията на САЩ [към нас] зависи от отношенията им с Турция. Колкото по-добре става за отношенията между САЩ и Турция, толкова по-добре е за нас“.

Коментари