Норвежкият суверенен фонд отчете загуба в размер на 188 млрд. норвежки крони (21,27 млрд. долара) през първата половина на годината заради спада в стойността на държаните от него акции и недвижими имоти по време на пандемията от коронавирус, съобщава Ройтерс.

Най-големият суверенен фонд в света, който разполага с 1,15 трлн долара, притежава дялове в около 9200 компании.

„Въпреки че пазарите се възстановиха добре през второто тримесечие, ние все още сме свидетели на значителна несигурност“, казва в изявление заместник-изпълнителният директор на фонда Тронд Гранде.

Норвежкият суверенен фонд притежава приблизително 1,5% от всички търгувани на борсите акции, като институцията, която е част от Норвежката централна банка, инвестира още в облигации и недвижими имоти.

Общият портфейл на фонда регистрира отрицателна възвращаемост от 3,4 на сто при 6,8-процетен спад при акциите и отрицателен растеж от 1,6% при недвижимите имоти. Стойността на активите с фиксирана доходност нараства с 5,1% на фона на понижените основни лихвени проценти.

Фондът, който получава приходи от петролната и газовата промишленост, достига стойност три пъти годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на Норвегия и възвръщаемостта му е ключова за публичните финанси на страната.

Общата му стойност сега е еквивалентна на около 214 000 долара за всеки човек в Норвегия.

По отношение на останалите подобни структури Норвежкият суверенен фонд се нарежда на първо  място с 1,186 трлн. долара, следван от Китайската инвестиционна корпорация с 940,6 млрд. долара, суверенния фонд на Абу Даби с 579,6 млрд. долара и фонда на Кувейт с 533,6 млрд. долара.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Източник: Investor.BG

Коментари