Норвегия отрича връзка между смъртни случаи и COVID ваксинирането

Властите в Норвегия заявиха в понеделник, че за момента не е установена пряка връзка между поставянето на COVID ваксина и смъртни случаи в страната, предаде cbs news. 

Към 18 януари, страната регистрира 33 смъртни случая сред възрастни хора, които скоро преди това са получили първата си доза, според органите на общественото здравеопазване.

„Пациентите са починали от основното си заболяване.“, са заключенията.

Средно 45 души умират всеки ден в домовете за възрастни хора в Норвегия, припомня се още.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че 23-ма души са починали след получаване на ваксината на американската фармацевтична компания Pfizer и германския стартъп BioNTech.

Всички смъртни случаи са регистрирани сред възрастни хора над 80-годишна възраст с отслабен имунитет.

„Тези случаи не предизвикват особена тревога. Ясно е, че тази ваксина има много малък рисков фактор, за малки изключения, когато става въпрос за пациенти в напреднала възраст с влошено здраве“, коментира тогава говорителят на агенцията, цитиран от норвежката телевизия NRK.

За да се избегнат подобни инциденти в бъдеще, Националният здравен институт леко промени препоръките си за ваксиниране на възрастни пациенти със сериозни заболявания.

„Обичайните странични ефекти могат да допринесат за по-сериозно протичане на заболявания, съществуващи при възрастните хора“, уточниха от ведомството.

Ваксинацията срещу коронавируса в Норвегия с препарата, разработен от BioNTech (и разпространяван от Pfizer), започна на 27 декември, като първите ваксини бяха получени от жители на старчески домове в Осло. Към днешна дата в страната са ваксинирани повече от 25 000 души.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!